Een unieke ketensamenwerking: Zero Emission Services (ZES), logistiek dienstverlener BCTN en de provincie Zuid-Holland bundelen hun krachten voor een nieuw laadstation in Alblasserdam voor elektrisch varen in de binnenvaart. Het is de volgende grote stap in het verduurzamen van de binnenvaart.

Het nieuwe laadstation, dat ZES ontwikkelt en exploiteert, gaat met een mix van lokaal opgewekte energie en groene elektriciteit van het net energiecontainers (ZESpacks) opladen. Slim gebruik van het laadstation maakt het straks mogelijk om ook aan andere gebruikers energiediensten te leveren, zoals e-trucks. Of de batterijen in te zetten om het elektriciteitsnet te stabiliseren.

Ambitie krijgt vorm

Na het eerste laadstation in Alphen aan den Rijn wordt Alblasserdam de volgende plek in Nederland waar elektrische schepen ZESpacks kunnen verwisselen om emissievrij te varen. De ambitie om de duurzame binnenvaart verder op te schalen naar een landelijk dekkend netwerk krijgt hiermee vorm.

Het nieuwe laadstation wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Zuid-Holland, die in totaal een subsidie van € 1,1 miljoen toekent. ”We zien het belang van het laadstation als geen ander. Door aangrenzende vaarroutes vormt de provincie namelijk een belangrijke schakel in de Europese binnenvaart. De subsidie ondersteunt twee belangrijke pijlers van de provincie; goede regionale bereikbaarheid voor economische groei en een vermindering van luchtvervuiling en CO2-uitstoot”, zegt een woordvoerder.

Meer informatie over de plannen is te lezen op de website van de provincie Zuid-Holland: https://bit.ly/3xUP8Kf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *