Voor de eerste deelnemers van het programma ‘Gelderland van Morgen’ leverde het verduurzamen van voedsel een besparing op van 112.544 CO2-eq (vermindering van broeikasuitstoot). Dat zijn 10.000 autoritten tussen Apeldoorn en Nijmegen, of 3,8 keer rond de wereld.

Maar liefst vijftig ondernemers en organisaties doen inmiddels mee met het programma ‘Gelderland van Morgen’. Samen willen zij het voedselaanbod verduurzamen. Dat doen zij door minder voedsel te verspillen en het aanbod van plantaardige gerechten en producten te vergroten. De eerste groep ondernemers rondde, tijdens de week van de Circulaire Economie, het traject met succes af.

De bedrijven vervangen onder meer steeds meer vlees door vegetarische gerechten. ©Pixaby

Ze vertegenwoordigen verschillende branches, zoals:

  • Pannenkoekenhuis de Duivelsberg
  • Zorgcentra de Betuwe
  • Rijnstate Ziekenhuis
  • Zorgcentrum ’t Slot
  • het bedrijfsrestaurant van provincie Gelderland
  • Dirk van den Broek.

De veranderingen die zij doorvoerden zijn erg verschillend. Sommige organisaties hebben vleesgerechten vervangen door vegetarische gerechten, anderen verkleinden de hoeveelheid vlees en verhoogden de hoeveelheid groente op het bord. Ook voor de lunches deden zij aanpassingen, met bijvoorbeeld meer plantaardig beleg of vleesvervangers. Het aanbieden van wraps met lekkere groenten, bleek ook zeer gewaardeerd te worden door de gasten.

Meer informatie over ‘Gelderland van Morgen’ op de site van de provincie Gelderland: https://bit.ly/3jSLc9k

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *