Burgerboerderij Oosterwold, Flevo Timmerfabriek, VanHier Design, Grown.bio en Natuurloonbedrijf Piek hebben met het pre-fab Lisdodde wandpaneel de juryprijs voor dé Flevolandse Circulaire Innovatie Top van 2023 gewonnen. De publieksprijs van de eerste editie van de Flevolandse Circulaire Innovatie Top 20 ging naar het Flevoziekenhuis. Het Lisdodde wandpaneel werd beloond met een bedrag van € 3000,00 en het Flevoziekenhuis kreeg een cheque van € 1000,00.

De jury beoordeelde de inzendingen op het gebied van circulariteit, de mate van samenwerking in de keten, schaalbaarheid en het vernieuwende karakter. Gebke van Gaal, gedeputeerde van de provincie Flevoland, lichtte de keuze van de jury toe: ‘De winnaars zijn enthousiaste wereldverbeteraars met een circulair idee, dat aanstekelijk werkt en bijdraagt aan onder andere de actuele woningbouwopgave waar we voor staan’.

Het wandpaneel maakt het makkelijk om biobased te bouwen. Door een pre-fab wandelement aan te bieden, hoeft er niet meer te worden nagedacht over de losse onderdelen en wordt biobased bouwen ineens simpel. Het product is geheel biobased en dat betekent dat het CO2 opslaat en geheel circulair gebruikt kan worden.

Reststroom

Bovendien wordt gebruik gemaakt van een reststroom (die CO2 opslaat), die anders niet wordt ingezet en vergaat (waardoor de CO2 weer vrij komt). De initiatiefnemers van het Lisdodde wandpaneel geven aan, dat het winnen van deze prijs een enorme boost geeft om het eerste Lisdodde-huis te gaan bouwen.

Restafval van ziekenhuizen is lange tijd door de industrie als ‘besmet’ gezien waardoor de totale reststroom een “R6-recover” status kreeg. Het Flevoziekenhuis heeft dat in 2021 doorbroken door te stoppen met één afvalafscheider en ging samen werken met Seenons; dit is een afval-regisseur die heeft geholpen om het afval te analyseren met als doel afval te voorkomen (refuce), opnieuw te gebruiken (reuse) of te recyclen.

Meer informatie kun je lezen op de site van de provincie Flevoland: https://bit.ly/3HNhSZK

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *