Een gezonde toekomst begint bij een gezonde jeugd.

De gemeente Utrecht investeert daarom in 2024 een miljoen euro in het op gezond gewicht krijgen en behouden van de Utrechtse jeugd. Hoe dit wordt besteed staat in een Plan van aanpak Gezond Gewicht op school.

Afgelopen jaar is er door samenwerkingspartners op vier Utrechtse scholen al begonnen met het uitdelen van gezonde lunches. Deze initiatieven worden voortgezet en uitgebreid. Ook werkt de gemeente aan een compleet aanbod van lunch, bewegen, educatie en ouderbetrokkenheid.

“Elke dag zijn er Utrechtse kinderen die met honger naar school gaan. En dit probleem is sinds de gestegen energie- en voedselprijzen alleen maar groter geworden. Dat is onacceptabel. In Utrecht doen we er daarom samen met scholen alles aan om gezond voedsel aan te bieden in het onderwijs. Het aanbieden van gezonde schoollunches of een gezond ontbijtje in combinatie met bewegen en hulp van ouders is een mooie eerste stap om via scholen de Utrechtse jeugd gezond te laten opgroeien”, zegt wethouder Eelco Eerenberg van Onderwijs en Volksgezondheid.

Op verschillende manieren wordt er met partners gewerkt aan een gezond gewicht via de Utrechtse scholen. Eerder dit jaar is begonnen met het aanbieden van een gezonde lunch op vier Utrechtse scholen. Vijfhonderd kinderen kregen in 2022 een gezonde lunch. Twee van die vier scholen krijgen ook voedseleducatie naast de gezonde lunch en dit wordt uitgebreid naar meer scholen. Verder is ook incidenteel 250.000 euro beschikbaar gesteld voor de inkoop van gezonde maaltijden om kinderen te voorzien van een (gezond) ontbijt en/of lunch waar sprake is van acute honger.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *