Tussen Winschoten en Blauwestad ligt nu de langste fiets- en wandelbrug van Europa. Het kunstwerk werd niet met een officiële openingsceremonie in gebruik genomen maar met een video.

De brug is vernoemd naar Pieter Smit, de in 2018 zeer plotseling overleden oud-burgemeester van Oldambt, is 800 meter lang en 3,5 meter breed en bestaat uit vier gecombineerde bruggen. Een deel over het Winschoterdiep, de A7, de ecologische zone en het Oldambtmeer. Fietsers en wandelaars kunnen de brug op drie plekken op en af.

Fleur Gräper-van Koolwijk (gedeputeerde van de provincie Groningen) en Cora-Yfke Sikkema (burgemeester van de gemeente Oldambt) openden de brug met het doorknippen van een lint. © Provincie Groningen.
Fleur Gräper-van Koolwijk (gedeputeerde van de provincie Groningen) en Cora-Yfke Sikkema (burgemeester van de gemeente Oldambt) openden de brug met het doorknippen van de linten. © Provincie Groningen.

Icoon

Met de Pieter Smitbrug heeft Oost-Groningen er een icoon bij. Het bouwwerk verbindt stedelijk gebied met natuur en past dankzij het gebruik van duurzame materialen mooi in het landschap. De brug bestaat vooral uit duurzaam tropisch hardhout met een FSC-keurmerk. De energiezuinige ledverlichting geeft een minimale lichtvervuiling en heeft, volgens een woordvoerster van de provincie Groningen, geen invloed op het dierenleven.
De brug kruist de vliegroute van vleermuizen. Daarom zijn op strategische plekken bomen geplant. Zo kunnen vleermuizen ook de jachtvelden aan de andere kant van de brug bereiken. Aan de onderkant van de brug hangen op verschillende plekken nestkasten voor vogels. Aan de kant van Blauwestad is aan de voet van de brug een zandwal aangelegd. Hier kunnen oeverzwaluwen hun nesten bouwen.

Bereikbaarheid

Met de opening van de brug gaat een lang gekoesterde wens van inwoners van het gebied in vervulling. Vanuit Blauwestad kunnen ze makkelijker en sneller bij de voorzieningen in Winschoten komen, zoals scholen of winkels. Omgekeerd kunnen inwoners van Winschoten sneller naar recreatieve voorzieningen rond het Oldambtmeer.

De Pieter Smitbrug is een project van de provincie Groningen, gemeente Oldambt en projectbureau Blauwestad. Met de officiële oplevering heeft de provincie de brug overgedragen aan de gemeente Oldambt.

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *