In de Utrechtse gemeente Veenendaal is een Aziatische hoornaar (Vespa velutina) dood aangetroffen. Deze wespensoort komt van nature voor in delen van Zuidoost Azië, maar wordt sinds 2017 ook gezien in het zuiden van Nederland.

Het is voor het eerst, dat deze invasieve soort in de provincie Utrecht is aangetroffen en ze is erg  schadelijk voor honingbijen.

De Aziatische hoornaar. © Provincie Utrecht
De Aziatische hoornaar. © Provincie Utrecht

De Aziatische hoornaar – die ongeveer twee keer zo groot is als de normale wesp – staat op een Europese lijst (Unielijst/ Art. 17 exotenverordening) van insecten die bestreden moeten worden. De Aziatische hoornaar is namelijk schadelijk voor honingbijen, hommelsoorten en andere bestuivende insecten.

Voor de mens is de Aziatische hoornaar niet gevaarlijker dan de Europese hoornaar. Omdat ze niet agressief is en niet afkomt op zoetigheden,  zorgt de soort doorgaans voor minder overlast voor mensen dan bijvoorbeeld de normale wesp .

De bestrijding en beheersing van invasieve soorten, waaronder de Aziatische hoornaar, is een taak van de provincies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *