Het Stadhuis in Groningen krijgt een flinke opknapbeurt. Het college van burgemeester en wethouders stelt de raad voor om vooral in te zetten op  duurzaamheid, functionaliteit, werkomstandigheden en behoud van de monumentale waarde. Het Stadhuis gaat in de plannen van energielabel G (de laagst mogelijke score) naar energielabel A+++  en wordt ook nagenoeg onafhankelijk van aardgas. De aanpak bevat onder meer een raadszaal op de derde verdieping, vervanging van de installaties, verbeterde functionaliteit en een betere toegankelijkheid. De verbouwing  gaat ruim 19 miljoen euro kosten.

Het college ziet het Stadhuis als een belangrijk rijksmonument dat goed onderhouden moet worden. ”Het voldoet functioneel en klimaattechnisch al lang niet meer aan de eisen van deze tijd. Aanpak van het rijksmonumentale gebouw is dan ook noodzakelijk en urgent. Het gebouw is sleets, installaties zijn verouderd en het gebouw is niet meer goed berekend op zijn functie als Stadhuis”, zo wordt in het voorstel uitgelegd.

Een impressie van het technisch ontwerp voor de raadzaal. © Gemeente Groningen
Een impressie van het technisch ontwerp voor de raadszaal. © Gemeente Groningen

”Verduurzaming, restauratie en een interne verbouwing moeten ervoor zorgen dat het Stadhuis weer past bij de huidige gebruikseisen en toekomstbestendig wordt. Het gebouw moet volop plaats blijven bieden aan een goed functionerend democratisch proces, met verbeterde arbeidsomstandigheden voor raad en medewerkers. Bovendien moet het gebouw veel meer dan nu de verbinding met de Stad gaan maken, onder andere doordat de toegankelijkheid van het Stadhuis wordt vergroot.”

Forse investering

Het gaat bij de plannen om een forse investering en dat in een tijd dat de financiële middelen beperkt zijn. Het college heeft daarom ook twee alternatieven verkend, namelijk een variant die sluit op € 15,5 miljoen en een variant waarbij de aanpak drie jaar wordt uitgesteld.

”Beide varianten blijken kostentechnisch veel nadelen op te leveren”, aldus het college. ”Kiezen voor de variant van € 15,5 miljoen zou betekenen dat de verbouwing zich beperkt tot het meest noodzakelijke groot onderhoud. De indeling van het gebouw blijft zoals het nu is met de raadszaal op de begane grond en de fractiekamers op zolder, het Stadhuis blijft in deze variant afhankelijk van aardgas, en functioneel blijft het Stadhuis de ‘knellende jas’, zeker nu met een grotere raad.”

”Bovendien betekent deze variant dat veel werk dat nu al is gedaan in het huidige technische ontwerp, opnieuw zou moeten worden uitgevoerd. Dit brengt veel extra kosten met zich mee. De uitstelvariant betekent onder andere dat de tijdelijke huisvesting langer moet worden aangehouden, dat veel kosten over drie jaar opnieuw moeten worden gemaakt omdat het huidige proces wordt stilgelegd en dat er risico’s ontstaan voor de continuïteit van de bedrijfsvoering.”

Uitval van systemen

Volgens het college is de kans op uitval van systemen in de komende jaren reëel. ”Dit betekent ook extra onderhoud de komende jaren. De balans tussen extra kosten en opbrengst vallen in deze varianten dus veel negatiever uit.”

Het college van burgemeester en wethouders adviseert daarom om te kiezen voor het doorzetten van het huidige technische ontwerp. ”In 2016 is gestart met het project revitalisatie Stadhuis en de keuze voor het huidige technische ontwerp is het resultaat van uitvoerig onderzoek en een zo breed mogelijke besluitvorming.”

Naar verwachting bespreekt de gemeenteraad het voorstel in december.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *