De provincie Utrecht denkt een nieuwe methode te hebben ontdekt om bodemdalingen tegen te gaan. Of het lukt, hangt in eerste instantie af van een proef met de teelt van lisdodde, ook wel bekend als ‘rietsigaren’, in een gebied van 6 hectare in de polder Marickenland. Op deze manier wil ze er achter komen hoe deze plant het beste groeit. Wanneer dit experiment slaagt, volgt een grotere proef op 50 hectare, eveneens in Marickenland.

De lisdoddes, otewel de rietsigaren, worden ingezet om bodemdaling tegen te gaan. © Provincie Utrecht
De lisdoddes, otewel de rietsigaren, worden ingezet om bodemdaling tegen te gaan. © Provincie Utrecht

Volgens een woordvoerder van de provincie Utrecht kan lisdodde helpen om bodemdaling terug te dringen omdat de plant in een laag water groeit. ”Er komt dan geen zuurstof bij het veen in de bodem waardoor die minder inklinkt. Bovendien onttrekt lisdodde (kunstmatige) voedingsstoffen uit de bodem die de balans in de bodem verstoren, draagt het gewas bij aan een betere waterkwaliteit en kan de teelt van lisdodde mogelijk een extra inkomstenbron voor de agrariërs in dit gebied opleveren.”

Zaai- en plantmethodes

Er worden proeven gedaan met zaai- en plantmethodes van lisdoddes en met kades die gedeeltelijk worden opgebouwd uit houtresten. ”Deze kades moeten worden aangelegd omdat de lisdodde van natte voeten houdt en de waterstand in het perceel hoog gehouden moet worden. Ook wordt onderzocht hoe voorkomen kan worden dat ganzen te veel schade veroorzaken aan het gewas. Hierbij worden netten gebruikt.”

Het is nog niet precies aan te geven wanneer de proef begint. Volgens de provincie-woordvoerder is dat afhankelijk van het verkrijgen van vergunningen. ”Deze worden op dit moment aangevraagd. Ook wordt eerst een ecologisch onderzoek uitgevoerd om te zien of er op de beoogde locatie kwetsbare plant- of diersoorten zijn die mogelijk schade kunnen ondervinden van de proef. Zodra de vergunningen verkregen zijn, wordt snel, misschien al in juni, begonnen met de aanleg van het lisdoddeveld.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *