De Technische Universiteit Eindhoven begint na de zomer met een proef om ijzerpoeder als circulair alternatief in te zetten voor kolen. Dat gebeurt met behulp van het bedrijfsleven en de provincie Noord-Brabant.

De TU/e werkt al enkele jaren aan deze techniek die energie wint uit de verbranding van metaalpoeder. Bij het verbranden daarvan komt, volgens een woordvoerder, veel warmte vrij die kan dienen voor stoomproductie in industrie, als alternatief voor kolen in kolencentrales en als brandstof voor vrachtauto’s en schepen.

Demonstratiemodel in lab ijzerverbranding. © Noord-Brabant
Demonstratiemodel in lab ijzerverbranding. © Noord-Brabant

Het verbrandingsproduct, vergelijkbaar met roestpoeder, wordt opgevangen en met behulp van duurzame energie weer omgezet tot metaalpoeder. Op die manier fungeert het metaal als een duurzame, circulaire energiedrager. In 2018 heeft een team van TU/e-studenten, Team SOLID, een kleinschalig demonstratiemodel gemaakt dat in staat was om ijzerpoeder te verbranden, stoom te produceren en elektriciteit op te wekken.

Testen

“Met dit demonstratiesysteem willen we aantonen dat op grote schaal verbranding van metaalpoeder, ijzerpoeder in dit geval, mogelijk is”, zegt Philip de Goey, decaan Werktuigbouwkunde aan de TU/e en voorzitter Metalot3C.
Het onderzoeksteam gaat de installatie de komende twee jaar testen. Om het project mogelijk te maken heeft de provincie Noord-Brabant, behalve bijdragen van het bedrijfsleven, het project gesubsidieerd met een bedrag van € 1 miljoen.

”De energietransitie vraagt om opslag van energie,” zegt gedeputeerde Anne-Marie Spierings (Energie). “Het liefst in CO2-vrije brandstoffen. Metaalpoeder lijkt zeer kansrijk: het is makkelijk en veilig op te slaan en te vervoeren. Daarom investeert de provincie in onderzoek en innovaties in samenwerking met onze universiteiten en bedrijven.”

Het ‘Metal Power’ demonstratiesysteem is het eerste onderzoeksprogramma voor metaal- en energie-innovatie dat zich op de Metalot campus in Budel Dorplein vestigt. De Metalot Campus wordt een bundeling van innovatie, onderzoek, ondernemerschap en onderwijs op het gebied van energie en metalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *