Eigenaren van asbestdaken kunnen samen met energiecoöperaties in de provincie Groningen meedoen aan de proef ‘SamenZONderAsbest’. Centraal hierin staat het testen van een nieuwe stimuleringsregeling; eigenaren van asbestdaken en omwonenden werken samen om asbestdaken te saneren en te vervangen door zonnepanelen.

Het mes snijdt op die manier aan twee kanten: een versnelling van de asbestsanering én de opwekking van duurzame energie. De provincie Groningen stelt in totaal 100.000 euro beschikbaar voor de proef en belangstellenden kunnen tot 24 april een aanvraag indienen via de website www.samenzonderasbest.nl .

Binnen de Groninger proef is ruimte om twintig asbestdaken in te ruilen voor collectieve zonnedaken. Met de zonne-energie die een dak oplevert kunnen ongeveer twintig huishoudens van duurzame elektriciteit worden voorzien. Op deze manier profiteren zowel dakeigenaren als dorpsgenoten die meedoen aan de coöperatie.

De overhandiging van de cheque. © Alex Wiersma
De overhandiging van de cheque. © Alex Wiersma

Eigenaren van asbestdaken met saneringsplannen kunnen zich tot 24 april aanmelden via het vragenformulier op de website. Deelname hangt af van de geschiktheid van het dak en de volgorde van aanmelding. De dakeigenaar kan een ‘dak-check’ krijgen waarbij onder meer de dakconstructie en de aansluiting op het elektriciteitsnet onderzocht worden. De energiecoöperatie kan een voucher krijgen als bijdrage in de ontwikkelkosten van het postcoderoosproject. In totaal zijn er binnen deze pilot 20 dakchecks voor dakeigenaren en 20 vouchers voor energiecoöperaties beschikbaar.

Eerste gesprekken

De proef wordt uitgevoerd door bureau ECoop in samenwerking met LTO Noord. Inmiddels zijn al de eerste gesprekken gevoerd met geïnteresseerde dakeigenaren en lokale energiecoöperaties. De aftrap werd gegeven op boerderij Huninga in Eenrum. De gedeputeerden Nienke Homan en Henk Staghouwer overhandigden er de eerste dakcheck aan Remt Meijer, voorzitter van Stichting R.J. Clevering, eigenaar van de monumentale boerderij met asbestdak.

Gedeputeerde Nienke Homan (energietransitie en milieu) is blij met de gecombineerde aanpak. “Energiecoöperaties zijn op zoek naar geschikte daken om er hun collectieve zonnepanelen op te leggen en eigenaren moeten hun asbestdak voor 2024 saneren. Nu de landelijke subsidiepot voor asbestsanering leeg is, proberen we met minder middelen hetzelfde te bereiken. Met deze proef geven we dakeigenaren en energiecoöperaties een steuntje in de rug. Met collectieve zonnepanelen op gesaneerde daken versnellen we de asbestsanering én de energietransitie. Alleen samen kunnen we ons doel van 100 procent duurzame energie in 2050 halen.”

Energieleveranciers

Gedeputeerde Henk Staghouwer (landbouw) voegt eraan toe: “Boerenbedrijven van de toekomst zijn energieleveranciers. In onze provincie hebben we duizenden boerenbedrijven met grote daken. Die bieden veel ruimte voor het opwekken van zonne-energie, in samenwerking met lokale energiecoöperaties. Collectieve zonnepanelen op boerendaken verstevigen bovendien de relatie tussen boeren en dorpsgenoten in het landelijk gebied.”

‘SamenZONderAsbest’ is een vervolg op het Friese initiatief: ‘Asbest eraf, postcoderoos erop’ uit 2017. In de provincie Groningen konden dakeigenaren in de periode 2014-2016 subsidie aanvragen voor het vervangen van asbestdaken door zonnepanelen. Toen ging het om subsidie per vierkante meter dak en zonnepanelen voor eigen gebruik. Binnen de proef die nu in Groningen is begonnen, wordt de samenwerking tussen dakeigenaren en energiecoöperaties gestimuleerd en kunnen dakeigenaren de vervanging van hun asbestdak makkelijker financieren met jaarlijkse huuropbrengsten van het collectieve zonnedak.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *