Inwoners van de gemeente Groningen zijn positief over het opwekken van duurzame energie binnen de gemeente. Dat blijkt uit een enquête onder het Stadspanel; deze werd afgelopen maand door meer dan drieduizend inwoners ingevuld. De deelnemers zijn vooral positief over zonne-energie: 77 procent vindt het plaatsen van zonneparken in de gemeente een goed idee.

zonnepanelen
Inwoners van Groningen zijn positief over het plaatsen van zonneparken.

De gemeente Groningen wil in 2035 CO2-neutraal te zijn. ”Ook als we alle geschikte daken van woningen en bedrijfsgebouwen vol leggen met zonnepanelen, bereiken we dit nog niet. We hebben 500 MWp aan zonneparken erbij nodig. Het is goed om te constateren dat inwoners van Groningen hier positief tegenover staan”, zegt Hotze Hofstra, projectleider beleidskader Zonneparken gemeente Groningen.

Zonneparken zijn tijdelijk, voor ongeveer 25 jaar. ”We kijken hoe we in die periode ook het landschap, waar de zonneparken staan, een kans kunnen bieden. Bijvoorbeeld door er schapen te laten lopen of de ecologische kwaliteiten van een gebied te verbeteren. Bij de aanleg van zonnepark Roodehaan onderzoeken we bijvoorbeeld hoe we de oude loop van de Hunze in het gebied terug kunnen brengen.”

Zelf investeren

Ruim de helft van de deelnemers aan het onderzoek vindt dat een buurt of dorp zelf een zonnepark moet kunnen opzetten. Ook is er belangstelling voor het zelf investeren in deze zonneparken; bijna driekwart van de deelnemers vindt het belangrijk om duurzame energie te gebruiken.

Toch liggen bij lang niet alle ondervraagden al zonnepanelen op het dak. De meesten willen wel, maar geven aan dat ze er niet zelf over kunnen beslissen, hun huis niet geschikt is, of geen geld hebben voor de aanschaf ervan.

Hofstra: ”De gemeente wil dat inwoners en bedrijven kunnen meedoen met de aanleg en exploitatie van zonneparken, zodat iedereen ervan kan profiteren. Bij de verdere uitwerking van de plannen voor zonneparken gaan we de inwoners dan ook zeker betrekken.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *