In Groningen werd afgelopen twaalf maanden meer dan 26.000 MWh aan elektriciteit opgewekt door de zon. Dat is 3,1 procent van de totale elektriciteitsvraag en een gestage groei vergeleken met de twaalf maanden daarvoor toen men uitkwam op 1,8 procent. 

In de gemeente Groningen liggen 125.000 zonnepanelen waarvan 50.000 in zonneparken en 75.000 op daken. Ook dit jaar zet de groei verder door met het realiseren van zonnepark Roodehaan met 81.000 panelen.

Wethouder Mattias Gijsbertsen (rechts) met Willem Sanders, bewoner van het pand aan de Praediniussingel. © Henk Tammens
Wethouder Mattias Gijsbertsen (rechts) met Willem Sanders, bewoner van het pand aan de Praediniussingel. © Henk Tammens

Hoewel het een half bewolkte dag was, is in de gemeente Groningen op de langste dag van het jaar 149 MWh aan zonne-energie opgewekt; 5,8 procent van de gebruikte elektriciteit  in de gemeente kwam die dag van Groningse zonnepanelen. ”Dat is genoeg om 11.500 huishoudens van stroom te voorzien of 6200 elektrische auto’s helemaal vol te laden”, zegt wethouder Duurzaamheid Mattias Gijsbertsen.

Hij maakte dat bekend op een van de daken van de Praediniussingel in de binnenstad van Groningen. Gijsbertsen: ”Ook daken van historische panden, zoals hier aan de Singels, zijn geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. Net als op veel plaatsen in onze stad. Groningen Woont Slim en Grunneger Power helpen inwoners daarbij.”

”Het aantal zonnepanelen in de stad groeit gestaag. Het totale potentieel is 1,7 miljoen panelen. Hiervan moeten er ruim een miljoen op daken van woningen en bedrijven komen en de rest op zonneparken. Dat betekent dat er nog ruimte is voor 925.000 zonnepanelen op daken.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *