Wethouder Anne Marie Smits van gemeente De Marne en gedeputeerde Henk Staghouwer van de provincie Groningen hebben de nieuwe belevingsroute Lauwersom feestelijk in gebruik genomen. Beiden zijn bijzonder trots op deze aanvulling op het recreatieve aanbod in Lauwersoog.

De route verbindt het Lauwersmeer met Werelderfgoed Waddenzee. De verschillende elementen geven de wandelaar of fietser beter toegang tot het gebied, bijvoorbeeld met de dijktrap, die tegelijk een tribune is met vrij uitzicht op het Wad.

Wethouder Anne Marie Smits en gedeputeerde Staghouwer nemen de route in gebruik. © Provincie Groningen
Wethouder Anne Marie Smits en gedeputeerde Staghouwer nemen de route in gebruik. © Provincie Groningen

In het project Lauwersom zijn onder meer een educatieve waterspeeltuin, de uitkijkdijk, het vlonderpad over het water van het Lauwersmeer, het orchideeënvenster, de fuiknetten, het Statief dat uitzicht biedt op meer en Wad, het Informatiepaviljoen, de opwaardering van het sluisplein, nutsvoorzieningen op de strekdam en gratis Wi-Fi in de haven gerealiseerd.

Ook is er grond gekocht om de route te kunnen realiseren. In totaal werd er 4,2 miljoen euro in geïnvesteerd, mede gefinancierd door het Waddenfonds.

”De provinciale weg was een sterke fysieke barrière tussen de zeezijde en de meerzijde. Het weggedeelte tussen de Strandweg en de Zeedijk is, als onderdeel van de route, een 60 kilometerzone geworden en versmald. De oversteekplaatsen van voetgangers en fietsers zijn geaccentueerd met blauw asfalt en reflecterende betonbanden. Het is nu veiliger om van de haven naar het meer te fietsen of te wandelen”, legt een woordvoerster van de provincie Groningen uit.

Marketing Groningen heeft, in opdracht van de provincie, een kaart gemaakt van de nieuwe route met informatie over de verschillende belevingselementen die de wandelaar of fietser onderweg tegenkomt. De kaart is verkrijgbaar bij het Informatie Paviljoen, bij ondernemers in het Lauwersmeergebied en op lauwersmeer.groningen.nl.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *