De Stichting Buurtcompost heeft drie wormenhotels geplaatst in de stad Groningen. In een wormenhotel wonen zo’n duizend wormen die leven van het GFT-afval (groente-, fruit- en tuinafval). Van het GFT-afval maken ze vruchtbare compost. De wormenhotels staan in de Bottelroosstraat (Wijkbedrijf Selwerd), de Van Oldebarneveltlaan (bij Edanz) en in de Kraanvogelstraat. 

In de stad Groningen wordt jaarlijks meer dan 7.000 ton GFT-afval geproduceerd, zo staat te lezen in het Afvalbeheerplan 2016-2020. ”Dat is een enorme hoeveelheid”, zegt een woordvoerster van de gemeente Groningen.

Een van de wormenhotels die is geplaatst in Groningen. © Groningen
Een van de wormenhotels die is geplaatst in Groningen. © Henk Tammens

”We willen onze bewoners hiervan bewust maken en mogelijke alternatieven bieden, zodat minder GFT-afval wordt weggegooid. Een wormenhotel is een alternatief. Elk wormenhotel kan per jaar 2500 kilo GFT-afval verwerken tot herbruikbare compost.”

De gemeente Groningen wil in 2025 afvalvrij zijn. Dat betekent, dat alle afvalstromen moeten worden hergebruikt. ”Als gemeente ondersteunen we daarom het plaatsen van de wormenhotels. Het wormenhotel in de Kraanvogelstraat is geplaatst in samenwerking met woningbouwcorporatie Nijestee.”

De buurtbewoners zorgen voor het wormenhotel. Ze krijgen hiervoor een cursus en Stichting Buurtcompost biedt ondersteuning bij de opstartfase. Over enkele maanden kunnen de buurtbewoners de eerste compost oogsten. Deze wordt dan weer in de buurttuinen of in plantenbakken gebruikt. ”Dat is goed voor de bodem en zo sluiten we de kringloop in de buurt.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *