De gemeente Assen begint binnenkort met het verwijderen van de grote waternavel uit vijvers, kanalen en sloten. Tijdens het groeiseizoen worden deze watergangen ten minste een keer per maand gecontroleerd.

”De exotische waterplant komt op steeds meer plekken voor”, zegt een woordvoerder van de gemeente Assen. ”De plant is via vijvers en aquaria in de natuur terecht gekomen. De bladeren lijken veel op die van de inheemse waternavel, maar zijn veel groter. De grote waternavel verdringt de inheemse waterflora en veroorzaakt problemen in de waterdoorvoer van schouwsloten, sluizen en stuwen. Bij de juiste watertemperatuur groeit de plant razendsnel.”

De grote waternavel. © Gemeente Assen
De grote waternavel. © Gemeente Assen

”De grote waternavel staat op de Unielijst van de zogenaamde invasieve exoten. De gemeente heeft de plicht om in de natuur aanwezige populaties grote waternavel op te sporen en te verwijderen. Of, als dat niet lukt, de verspreiding en de schade ervan zoveel mogelijk te voorkomen. Voor de grote waternavel geldt al jarenlang een bezits- en handelsverbod in Nederland.”

De gemeente Assen geeft aan, dat het verwijderen van de grote waternavel met de nodige voorzorg gebeurt volgens de Wet Natuurbescherming. ”We doen dat om broedende vogels, paaiende vissen en amfibieën die eitjes afzetten zo min mogelijk te verstoren en beschermde plantensoorten te ontzien. Voordat we met de werkzaamheden beginnen, kijken we of er broedende vogels aanwezig zijn. De grote waternavel wordt handmatig door de aannemer verwijderd vanaf de kant en vanuit een boot.”

De gemeente Assen hoort ook graag van de inwoners waar de grote waternavel voorkomt. Ze kunnen een groeiplek doorgeven via het telefoonnummer 14 0592 of per e-mail via info@assen.nl .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *