ANWB AutoMaatje, een vervoerservice waarmee vrijwilligers met hun eigen auto minder-mobiele buurtgenoten vervoeren, is nu precies een jaar actief. De dienst wordt inmiddels vanuit dertig locaties aangeboden, meer dan 350 vrijwilligers hebben zich als chauffeur aangesloten en alles bij elkaar zijn al bijna 14.000 ritten gemaakt.

”Even boodschappen doen, naar de kapper of huisarts is niet vanzelfsprekend voor meer dan een miljoen ouderen of mensen met een beperking”, zegt een woordvoerster van de ANWB.

”Met AutoMaatje kunnen zij een lift krijgen van een buurtbewoner die hen tegen een geringe vergoeding per kilometer naar hun bestemming brengt. Zo blijven deze mensen mobiel en sociaal actief. De coördinatie wordt vaak verzorgd door lokale welzijnsorganisaties. Na een proef in de gemeenten Barneveld en Woerden in 2016, bleek al snel dat er veel belangstelling voor is.”

AutoMaatje is vervolgens opgezet in Ronde Venen (vier locaties), Achterveld, Dalfsen, Simpelveld, Haaksbergen, Midden-Drenthe (meerdere locaties), Bodegraven Reeuwijk (twee locaties), Helmond, Huizen, Lelystad, Son en Breughel (twee locaties), Teylingen (meerdere locaties), Nieuwegein en Oosterhout.

In het eerste kwartaal van 2018 komen daar ook nog bij: Amsterdam Nieuw West, Kerkrade, Ermelo, Drimmelen, Ommen, Tilburg, Enschede, Wijdemeren en Arnhem.

”Bijna de helft van de Nederlandse gemeenten heeft bij de ANWB informatie aangevraagd over het samen opstarten van een lokaal AutoMaatje-project”, zo laat de woordvoerster van de ANWB weten. ”We willen toewerken naar een landelijk dekkend netwerk. De ANWB wil er met AutoMaatje aan bijdragen dat iedereen met plezier onderweg kan zijn.”

AutoMaatje is niet uit op het maken van winst en is genomineerd voor de ‘Meer dan handen’-vrijwilligersprojecten in de categorie Landelijke vrijwilligersprojecten.

In onderstaand filmpje een gefilmde impressie van AutoMaatje (Bron: ANWB) en meer informatie over het project is te vinden op www.anwb.nl/automaatje .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *