Wethouder Paul de Rook van de gemeente Groningen heeft de eerste fietsrotonde van Noord-Nederland officieel geopend. Deze is aangelegd op de kruising Wilhelminakade/Prinsesseweg. De wethouder fietste een rondje over de rotonde met een bakfiets van Fietsstad 050. De fietsrotonde is alleen toegankelijk voor fietsers en maakt deel uit van het project Slimme Fietsroutes. 

Al jaren wordt de bewuste kruising als onoverzichtelijk en onveilig ervaren. Dat komt onder andere door de verschillende verkeersstromen, de verschillende wegprofielen en de aansluitende fietsroute op het Jaagpad.

Wethouder Paul de Rook maakte zijn eerste ritje op een bakfiets. © Henk Tammens
Wethouder Paul de Rook maakte zijn eerste ritje op een bakfiets. © Henk Tammens

De raad van Groningen besloot daarom in 2016 om aan de hand van vijf mogelijke varianten deze kruising aan te pakken. Deze werden gepresenteerd tijdens inloopavonden.

Daarbij bleek dat de fietsrotonde de voorkeur had. Deze ‘voorkeursvariant’ is in maart opnieuw voorgelegd aan belangstellenden waarna het vervolgens door een grote meerderheid van de bezoekers positief is ontvangen.

Vanaf vrijdag 7  december konden de fietsers al gebruik maken van hun ‘eigen’ rotonde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *