In de week voor Kerst worden 160 gezinnen in de gemeente Aa en Hunze verblijd met een kerstpakket. Het gaat om gezinnen die wekelijks aankloppen bij de uitgiftepunten van de voedselbank in Gieten en Gasselternijveen en arme gezinnen die geen cliƫnt van de voedselbank zijn, maar ook best een lichtpuntje in deze donkere dagen kunnen gebruiken. Zij zijn door anderen aangemeld.

De kerstpakkettenactie is een jaarlijks initiatief van de Stichting Arme Kant Aa en Hunze (gefinancierd door de kerken), in samenwerking met de Voedselbank Hart van Drenthe. In de pakketten zitten dagelijkse levensmiddelen, aangevuld met lekkere extraatjes.

De vrijwilligers Jakob, Margje, Pia, Rita en Anja van de Voedselbank Hart van Drenthe pakken het eerste kerstpakket in in het goed gevulde depot in Gieten.
De vrijwilligers Jakob, Margje, Pia, Rita en Anja van de Voedselbank Hart van Drenthe pakken het eerste kerstpakket in in het goed gevulde depot in Gieten.

”De actie wordt al bijna vijftien jaar in Aa en Hunze gehouden en zorgt jaarlijks voor blije gezichten en ontroering. Vooral bij gezinnen die voor het eerst een kerstpakket ontvangen maakt het nogal wat los”, zo laat de stichting weten.

”Mensen die in armoede terecht zijn gekomen en meestal onheilstijdingen aan de deur ontvangen, worden nu eens verblijd met een gulle gift en warme aandacht. Met dank aan iemand uit de directe omgeving die weet heeft van de problemen waarin het gezin is gekomen.”

Volgens Arme Kant is er ‘een wereld die we wel vermoeden, maar niet kennen.’ ”Er zijn naar schatting enkele honderden huishoudens in Aa en Hunze die met armoede kampen. Die zijn lang niet allemaal bij de instanties bekend. Er is veel stille armoede: mensen die wel werk hebben, maar te weinig verdienen, grote schulden hebben en/of net te veel verdienen voor de voedselbank, daar niet naar toe willen of durven.”

Arme Kant ontplooit komend jaar meerdere initiatieven om deze mensen te helpen. Daarbij wordt samengewerkt met andere organisaties die onlangs het armoedepact Aa en Hunze ondertekend hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *