Amathusia 'Schoonheid is wat je geest ervan maakt' (David Hume)
 • Leerlingen aan de slag met ‘Tegelijk Groen’

  0
  scissors
  november 18th, 2017Geert WilkensDuurzaam, Media, Sociaal, Werk

  De kinderen van de Nassauschool in Groningen hebben les gekregen over de verkeersregels die gelden op ‘alle fietsers tegelijk groen-kruispunten.’ Meester Klaas Reitsma deed dat samen met wethouder Paul de Rook. Ze vertelden over de afspraken die op deze kruispunten gelden.

  De lesbrief is een initiatief van VerkeerswijzerGroningen; dit is een samenwerkingsverband van de gemeenten en de provincie Groningen om het aantal verkeersslachtoffers terug te dringen.

  Groningen kent sinds 1989 al ‘alle fietsers tegelijk groen-kruispunten’; op dit moment zijn het er 29. Hier steken fietsers gelijktijdig over. De kruispunten zijn ingevoerd om fietsers veilig en efficiënt te kunnen laten oversteken en ongelukken met de dode hoek te voorkomen.

  Gastles met wethouder Paul de Rook. © Henk Tammens

  Gastles met wethouder Paul de Rook. © Henk Tammens

  VerkeerswijzerGroningen kreeg vanuit de basisscholen het signaal, dat leerlingen deze kruispunten als verwarrend ervaren. Daarom is besloten om een lesbrief te ontwikkelen voor leerlingen van de groepen 7 en 8.

  De lesbrief bestaat uit vijf lessen. Twee binnenlessen, twee buitenlessen en een creatieve les. ”Na een verkenning van de schoolroute op de computer en de theorie rond deze kruispunten, kunnen leerlingen zelf een kruispunt nabootsen op het schoolplein”, legt een woordvoerster van de gemeente Groningen uit.”

  ”De tweede buitenles staat in het teken van het bezoek aan een ‘tegelijk groen-kruispunt’. Met de slotopdracht kunnen leerlingen het geleerde presenteren aan ander leerlingen.”

  De gemeente Groningen heeft een filmpje over deze kruispunten laten ontwikkelen, dat ook in de lesbrief voorkomt.

  Myrthe (10) uit groep 7: ”Ik heb geleerd, dat als de stoplichten het doen, je niet naar de haaientanden moet kijken. Tips voor als je zelf over zo’n kruispunt gaat: goed opletten en oogcontact maken, zodat de ander jou ook ziet.”

  Tags: , ,

Leave a reply