Amathusia 'Schoonheid is wat je geest ervan maakt' (David Hume)
 • Meer aanmeldingen bij Open Raad Groningen

  0
  scissors
  november 2nd, 2017Geert WilkensMedia, Sociaal

  Er hebben zich dit jaar 37 Stadjers aangemeld voor de Open Raad van de gemeenteraad in Groningen, die hopen hun ideeën voor de eigen straat of buurt te kunnen realiseren. Dat zijn er ruim tien meer dan vorig jaar bij de première van deze bijzondere bijeenkomst van de Groningse gemeenteraad. De Open Raad wordt zaterdag 4 november voor de tweede keer gehouden.

  Bij de Open Raad vertellen Stadjers over hun ideeën die ze hebben voor hun eigen straat, buurt of de hele stad. Raadsleden kunnen ook nu weer deze initiatieven adopteren. Ze proberen de initiatiefnemers te helpen om hun ideeën ook echt uit te voeren.

  De inwoners van Groningen kunnen vanaf 15.00 uur, op de publieke tribune van de raadzaal, de Open Raad bijwonen. Thuis vanaf de bank kijken kan ook, want de Open Raad wordt live op internet uitgezonden via groningen-raadsinformatie.nl.

  Vorig jaar was er al veel belangstelling voor de eerste Open Raad. © Gemeente Groningen

  Vorig jaar was er al veel belangstelling voor de eerste Open Raad. © Gemeente Groningen

  TV-anchorman Bram Douwes doet de presentatie en burgemeester Peter den Oudsten is voorzitter.  Douwes is bekend van OOG TV met de talkshow ‘Stand van Stad.’ Dat programma won onlangs de prijs voor het beste lokale programma van Nederland in de categorie video. Na de Open Raad kunnen Stadjers en raadsleden met een hapje en een drankje met elkaar verder praten over de geadopteerde plannen voor de stad.

  Van de 36 plannenmakers presenteren er twaalf hun initiatief ook echt tijdens de Open Raad in het stadhuis. ”Selectie was bij zoveel aanmeldingen noodzakelijk”, zegt het raadslid Glimina Chakor. ”Er is daarbij gelet op vernieuwing, originaliteit en haalbaarheid. Het is een mooie mix tussen sport, zorg, welzijn, veiligheid en kunst geworden.”

  Met de plannen die niet doorgaan naar de Open Raad gaat wel wat gebeuren. ”We brengen deze op een andere manier onder de aandacht van raadsleden en ook ambtenaren.”

  ”Mooi om te zien dat zoveel Stadjers de Open Raad steeds beter weten te vinden”, zegt raadslid Arjen Banach. ”We hebben met de eerste editie ook laten zien, dat we zo goede ideeën verder kunnen helpen.”

  Sommige plannen uit de eerste Open Raad zijn al uitgevoerd of bijna gerealiseerd. Voorbeelden zijn communities voor contact tussen Groningers en statushouders, een duurzame ‘windboom’ voor de opwekking van energie, een ‘sociale koelkast’ op straat tegen voedselverspilling en een website waar je alle sport- en speelplekken in Groningen kunt vinden.

  De opzet van de Open Raad is uniek in Nederland. Vorig jaar werd dit experiment van de Groningse raad door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) uitgeroepen tot praktijkvoorbeeld voor andere gemeenteraden. ”Een voorbeeld van een nieuwe, inspirerende en effectieve aanpak”, aldus de koepelorganisatie van alle Nederlandse gemeenten.

  Raadslid Diederik van der Meide: ”Raadsleden komen uiteraard zelf ook in de wijken om er achter te komen wat er leeft in de stad. Maar onze inwoners zijn op het stadhuis van harte welkom. Met de Open Raad in het stadhuis midden in de stad biedt de gemeenteraad de inwoners een nieuw podium. Het is een nieuwe manier om met inwoners in contact te komen en naar de Stad te luisteren”

  Woordvoerder Roelf Reinders van de gemeente Groningen; ”Iedereen is natuurlijk welkom om te komen kijken; vorig jaar, op 12 november, hadden we al een volle tribune en dat zie je niet zoveel bij normale raadsvergaderingen.”

  Tags: , , , ,

Leave a reply