Aan de Duinkerkenstraat in Groningen is Zonnepark Woldjerspoor officieel in gebruik genomen. Met 43.000 zonnepanelen is dit voor Nederland het eerste zonnepark van deze omvang op een voormalige vuilstort. Zonnepark Woldjerspoor produceert jaarlijks 12 megawatt en dat is genoeg energie voor ongeveer 3500 huishoudens.

Het nieuwe zonnepark kwam er op initiatief van Afvalbeheer Regio Centraal Groningen, de provincie Groningen en Groenleven. Een lastig in te zetten locatie werd getransformeerd tot een onuitputtelijke bron van duurzame energie.

Het nieuwe Zonnepark Woldjerspoor. © Gemeente Groningen
Het nieuwe Zonnepark Woldjerspoor. © Gemeente Groningen

De initiatiefnemers willen de kennis die ze opdeden voor en tijdens de bouw van dit zonnepark delen. ”Het bouwen van een zonnepark op een voormalige vuilstort vraagt om tal van oplossingen die op andere locaties niet aan de orde zijn”, zegt een woordvoerder.

”Vuilverwerkingsbedrijf Noord-Groningen in Usquert gaat gebruik maken van deze mogelijkheid bij het realiseren van een nieuw zonnepark. Zo kunnen ook op andere locaties vuilstorten op een duurzame manier gebruikt worden.”

Met de opening van het zonnepark Woldjerspoor liggen er nu welgeteld 114.227 zonnepanelen in de gemeente Groningen. Sinds april 2016 is het aantal zonnepanelen met 73.509 toegenomen. Dat is de grootste groei ooit. Met de 43.000 zonnepanelen van Woldjerspoor wordt de ambitie van honderdduizend zonnepanelen in 2018 nu al ruimschoots gehaald. Volgend jaar gaat het zonnepark Roodehaan open.

Wethouder Duurzaamheid Mattias Gijsbertsen. © Gemeente Groningen
Wethouder Duurzaamheid Mattias Gijsbertsen. © Gemeente Groningen

Mattias Gijsbertsen, wethouder duurzaamheid: ”Groningen wil in 2035 energieneutraal zijn. Zonne-energie heeft daarin een belangrijke rol. Met de realisatie van nu Woldjerspoor en volgend jaar Roodehaan zetten we belangrijke stappen in onze doelstellingen voor zonne-energie.”

De groei is ook te verklaren doordat Meerstad vanaf dit jaar bij de gemeente hoort. Daar liggen 2084 zonnepanelen. Het coöperatieve zonnepark Vierverlaten van Grunneger Power dat dit voorjaar is aangelegd, levert 7.777 zonnepanelen op.

De groei in de afgelopen jaren was met name te zien op de daken van particuliere huiseigenaren. Tegenwoordig zorgen, behalve zonneparken, ook bedrijfspanden voor de grootste groei. Grunneger Power inventariseert jaarlijks het aantal zonnepanelen. Dat gebeurt aan de hand van luchtfoto’s die op een vast moment in het jaar worden genomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *