De Groningse gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk, Jan Mulder, directeur Regio Noord-Oost van ProRail, en burgemeester Marijke van Beek van de gemeente Eemsmond, hebben samen de laatste meters spoor op de Borkumkade in de Eemshaven gelegd. Daarmee is de aanleg van drie kilometer nieuw spoor van Roodeschool naar de Eemshaven bijna klaar.

De trein tussen Groningen en Roodeschool rijdt binnenkort direct door naar de haven. Reizigers kunnen in het voorjaar van 2018 vanuit Groningen rechtstreeks met de trein naar de Eemshaven. Verwacht wordt dat de nieuwe verbinding, met een prima aansluiting op de boot, voor een flinke groei van het aantal reizigers zorgt. Op doordeweekse dagen in het laagseizoen rijdt de trein drie keer per dag naar de Eemshaven en in het hoogseizoen vier keer per dag.

De laatste meters van het spoor naar de Eemshaven worden gelegd. © Wouter Smit
De laatste meters van het spoor naar de Eemshaven worden gelegd. © Wouter Smit

Om het doorrijden naar de Eemshaven mogelijk te maken, is het bestaande spoor met drie kilometer nieuw (buitendijks) spoor verlengd. Bovendien is ongeveer 4,3 kilometer bestaand goederenspoor tussen Groningen en Roodeschool aangepast; dit gedeelte is straks geschikt voor personenvervoer. Ook komen er twee nieuwe stations. Het station van Roodeschool wordt verplaatst en de Eemshaven krijgt een nieuw station.

Het doorrijden van de trein naar de Eemshaven betekent een investering van 25,8 miljoen euro. Het project wordt gefinancierd en mogelijk gemaakt door het rijk, de provincie Groningen, AG EMS, ProRail, Arriva, Groningen Seaports, de gemeente Eemsmond, Stadt Borkum, Landkreis Leer, EDR/Land Niedersachsen en de Kamer van Koophandel Noord, Interreg IV-A/EFRO.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *