De Stichting Het Drentse Heideschaap heeft een donatie van vijfduizend euro ontvangen die werd aangeboden door de TVM foundation. De symbolische cheque is door de voorzitter van TVM foundation, Joop Atsma, overhandigd aan Albert Kerssies en Jan van der Linde, respectievelijk voorzitter en secretaris van Het Drentse Heideschaap. De donatie is gebruikt voor de nieuwbouw van een schaapskooi, aan de rand van het Dwingelderveld.

”De oude kooi voldoet niet meer aan de huidige eisen voor dierenwelzijn. We hebben gekeken naar de mogelijkheden van een renovatie, maar qua kosten en ook bouwtechnisch bleek dat niet de optimale oplossing te zijn”, zegt Albert Kerssies.

De symbolische overhandiging van de cheque. © TVM foundation
De symbolische overhandiging van de cheque. © TVM foundation

”We hebben toen als bestuur gekeken naar een andere oplossing en dat heeft geresulteerd in een prachtig plan. Nieuwbouw voor de schaapskooi en restauratie van de oude kooi; deze gaat nu dienst doen als lammerkooi.”

Secretaris Jan van der Linde: ”We ontvangen jaarlijks meer dan 80.000 bezoekers. Mensen die genieten van de schapen en de prachtige omgeving. Vooral in de lammerperiode komen veel ouders met kinderen een kijkje nemen. Met de restauratie en de nieuwe kooi kunnen wij de schaapskudde vergroten tot 400 dieren. En met de realisatie bieden we meer dan alleen een betere ruimte voor de kudde. We kunnen nu ook meer toeristische en educatieve mogelijkheden aan jong en en oud aanbieden.”

Albert Kerssies voegt er aan toe dat op het terrein een schapenweide wordt ingericht waar schapen komen te staan.

”Kinderen kunnen deze schapen aaien. Verder komt er een uitkijktoren waar de bezoekers kunnen genieten van het uitzicht over het Dwingelderveld. We kunnen allerlei activiteiten organiseren in en rondom de nieuwe schaapskooi, zoals verhalen vertellen over het Drentse Heideschaap, maar ook schapenscheren en de wol spinnen op de spintol. Bovendien gaan we natuuractiviteiten organiseren, zoals meelopen met de herder en zijn kudde. We willen een breed en divers programma aanbieden aan mensen uit de omgeving, dagjesmensen en toeristen.”

De Coöperatie TVM reserveert jaarlijks een deel van haar winst en doneert deze aan de TVM foundation. De stichting ondersteunt maatschappelijke initiatieven. Meer informatie over de initiatieven, de voorwaarden en dergelijke is te lezen op www.tvmfoundation.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *