De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit waarschuwt consumenten om eieren met de code X-NL-40155XX niet te eten. Het gehalte van de schadelijke stof fipronil is zo hoog, dat consumptie van deze eieren een acuut gevaar oplevert voor de volksgezondheid.

Het gaat om eieren van één producent. Ze worden op dit moment teruggehaald uit de schappen. Consumenten wordt geadviseerd de eieren weg te gooien.

Ook zijn eieren aangetroffen met een fipronil-gehalte, dat hoger is dan de dagelijks toelaatbare hoeveelheid bij langdurige consumptie door kinderen. De betreffende codes staan vermeld in een lijst op de site van de NVWA.

De NVWA waarschuwt consumenten voor eten van bepaalde eieren. © NVWA
De NVWA waarschuwt consumenten voor eten van bepaalde eieren. © NVWA

Ouders van kinderen wordt aangeraden om voorlopig hun kind uit voorzorg geen eieren met deze codes te laten eten. De eieren worden door de pluimveehouders teruggehaald en dat gebeurt onder toezicht van de NVWA.

Aanleiding voor deze waarschuwing zijn de eerste uitslagen van eimonsters die de afglopen week zijn genomen; onder meer bij pluimveebedrijven waar een pluimveeservicebedrijf het afgelopen halfjaar een behandeling tegen bloedluis heeft uitgevoerd. Het vermoeden bestond dat daarbij fipronil is gebruikt; dit middel is niet toegestaan in de pluimveehouderij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *