Dertien ambulances in Drenthe doen mee aan een proef onder het motto ‘sirene op uw radio.’ Ze zijn uitgerust met een speciale zender die weggebruikers via hun radio, op de FM-band, met tekst en geluid waarschuwt dat een ambulance met zwaailicht en sirene nadert.

autoradioZo kan het dus gebeuren dat er ineens in plaats van muziek een waarschuwingssignaal uit de speakers van de autoradio komt met in het tekstscherm de  tekst !sirene! . Een blik in de spiegel toont vervolgens een ambulance met zwaailicht en sirene die nadert. Het is een proef van UMCG Ambulancezorg als onderdeel van een grootschalig landelijk experiment. Agentschap Telecom gaf voor het experiment een experimenteervergunning af.

♥Wanneer de mensen menen dat ze niet gadegeslagen worden, nemen ze een vreemde gestalte aan: – hun eigen. (Otto Weiss, Duits-Joods schrijver en dichter 1898-1944)

Weggebruikers kunnen op die manier  sneller ruimte maken voor de hulpdienst, zo is de verwachting. UMCG Ambulancezorg testte eerder al een prototype van het systeem op één van haar ambulances, wat nu heeft geleid tot een grootschalig landelijk experiment.

Voor het experiment worden over het hele land verspreid veertig hulpverleningsvoertuigen voorzien van het systeem, waaronder in totaal twintig ambulances in Fryslân en Drenthe. Andere deelnemers aan het experiment zijn Ambulancezorg Fryslân, de verkeerspolitie van het KLPD, de politieregio Rotterdam- Rijnmond en de Brandweer Utrechts Land.

Een onderzoeksbureau begeleidt het experiment en beoordeelt de effecten van het systeem op het verkeer, waarna wordt bekeken of het landelijk wordt ingevoerd. Via de speciale website sireneopuwradio.nl worden reacties van weggebruikers verzameld. Ook worden allerlei gegevens verzameld tijdens spoedritten van de voertuigen die met het systeem zijn uitgerust.

Speciaal voor het experiment is een website gebouwd waarop mensen vragen kunnen beantwoorden en een mening kunnen geven over het experiment. Ook is er meer informatie te vinden over het experiment. www.sireneopuwradio.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *