De helft van de ANWB-leden met een e-bike heeft weleens problemen gehad met de accu. Ook zeggen ze onvoldoende geïnformeerd te zijn over het onderhoud en de levensduur van de accu. Dat blijkt uit een representatief onderzoek onder de leden.

De ANWB vindt dat onduidelijkheid en onzekerheid bij gebruikers van e-bikes over de accu’s de verdere groei en populariteit van de e-bike niet in de weg mogen staan; ze wil de branche hierop aanspreken.

”We ontvangen al langer signalen van onze leden, bijvoorbeeld over de tegenvallende levensduur en prestaties van de kostbare accu’s en de onduidelijkheid over de waarde van tweedehands e-fietsen”, zegt een woordvoerster van de ANWB.

”Ook het opladen van de accu’s zorgt voor problemen. Daarom hebben we nader onderzoek gedaan naar de ervaringen van de ANWB-leden.”

© ANWB
© ANWB

”Ruim een kwart van de ondervraagden maakte weleens mee dat de accu snel leeg is. Bij de aanschaf van de e-bike is de helft van de mensen niet of onvoldoende geïnformeerd over het belang van het goed onderhouden van een accu. Ook zijn e-bike-bezitters niet op de hoogte van de vervangingskosten van accu’s. Het vervangen van een accu kost tussen de 300 en 600 euro.”

Ook blijkt, dat de gebruikers er slecht van op de hoogte zijn hoe zogenaamde diepontladingen (de accu te ver leeg rijden waardoor hij onbruikbaar wordt) kan worden voorkomen. Verder is onduidelijk hoe je het beste de accu bewaart als de fiets langere tijd niet wordt gebruikt, zoals in de winterperiode. Voor een deel ligt dat wel aan de consument zelf omdat de helft de gebruiksaanwijzing niet leest.

Volgens het onderzoek worden problemen met de accu in twee derde van de gevallen naar tevredenheid door de leverancier opgelost. Vervanging en of revisie van accu’s gebeurt wanneer rond de 7500 kilometer met de fiets is afgelegd.

Eén op de drie ANWB-leden heeft een e-bike die zij al een jaar of drie bezitten. Ongeveer een kwart van de mensen die nu nog geen e-bike heeft, overweegt om op korte termijn een aan te schaffen. Dat doen zij voornamelijk bij fietsspeciaalzaken en via websites van fabrikanten. Voor deze groep is de website van de ANWB en de online keuzehulp ANWB Fiets Select een belangrijke informatiebron.

”We willen als ANWB onze leden nog uitgebreider adviseren en informeren over het gebruik en onderhoud van de e-bike. Vooral de zorg rond de accu vraagt meer aandacht. Ook zullen we onze leden vragen hun ervaringen met de accu’s van de verschillende fabrikanten te delen. Deze laten zij achter op www.anwb.nl/accu; op deze site staan ook algemene tips om de accu goed te onderhouden”, aldus de ANWB-woordvoerster.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *