Het Groninger bedrijf Prefab Strobouw specialiseert zich in het ontwikkelen van geprefabriceerde gevelpanelen en wanddelen die zijn gemaakt van stro. Het is daarmee het eerste bedrijf in Noord-Nederland.

Prefab Strobouw bouwt hiervoor aan de Euvelgunnerweg in Groningen een nieuwe fabrieks- en productieruimte waar dit nieuwe product in elkaar wordt gezet. Het bedrijf verwacht op de middellange termijn één tot vijf werknemers op mbo-niveau in dienst te nemen. Vanwege het innovatieve karakter en de toename van werkgelegenheid krijgt het bedrijf 11.858 euro subsidie, afkomstig uit Groningen@Work; dat is het economie- en arbeidsprogramma van de provincie Groningen.

”Hoewel er al langere tijd wordt geëxperimenteerd met stro in de bouw, is dit product uniek in Noord-Nederland”, zegt een woordvoerster van de provincie Groningen. ”De strobalen zijn afkomstig uit Veendam en het totaal-product wordt in de nieuwe timmerfabriek in elkaar gezet. Daar wordt stro in de gevelpanelen geperst en aan de binnen- en buitenzijde gestuukt tegen brandgevaar en weersinvloeden.”

”Na de levering op de bouwlocatie plaatst de aannemer de geprefabriceerde gevelpanelen en bouwt zo een complete gevel op. De gevelelementen zijn een duurzaam alternatief voor bestaande bouwmethoden in de laagbouw en bovendien isolerend.”

Prefab Strobouw gaat het product de komende tijd verder testen en ontwikkelen. Dat zal tijdens het project leiden tot aanpassing van het productieproces en vernieuwing van het product. Omdat samenwerking en kennisindeling in deze fase van belang zijn, doet het bedrijf mee aan het project BuildinG van onderzoeksinstituut TNO en de Hanzehogeschool. Hier testen ze een proefgevel en gevelpanelen op constructieve sterkte en aardbevingsbestendigheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *