Het gaat prima met het openbaar vervoer in de provincie Utrecht. In 2016 zijn er bijna twee miljoen instappers bijgekomen. Dat blijkt uit de jaar- en trendrapportage openbaar vervoer 2016 van de provincie.

Meer dan 57 miljoen reizigers checkten in 2016 in met een OV-chipkaart. ”Een duidelijk teken dat het openbaar vervoer in de provincie profiteert van de groeiende economie en mobiliteit. De meeste reizigersgroei was er in de bussen van vervoerder U-OV op drukke lijnen, zoals naar De Uithof/Utrecht Science Park”, zegt een woordvoerster van de provincie Utrecht.

© Provincie Utrecht
© Provincie Utrecht

De aanwas met extra reizigers zorgde ook voor meer geld in het laatje. ”Met een kostendekkingsgraad van 70 procent behoort U-OV inmiddels tot een van de hogere van Nederland. Net zoals in de meeste andere steden met railinfrastructuur vallen de infrastructuurkosten hier overigens buiten.”

”Om tegemoet te komen aan de stijgende vraag naar openbaar vervoer, breidde U-OV vorig jaar het aanbod uit. De extra uren om te rijden waren ook nodig omdat de bussen in drukke stedelijke gebieden, als het centrum van Utrecht en Amersfoort, door files en bouwwerkzaamheden regelmatig vertraging oplopen. Dit is voor het Utrechtse openbaar vervoer nog steeds de belangrijkste reden voor rituitval.”

Van de tweehonderd ritten die U-OV vorig jaar met de bussen uitvoerde, viel er gemiddeld 1 rit uit. Ook bij Connexxion die in 2016 het streekvervoer verzorgde en het openbaar vervoer in Amersfoort, was sprake van een lichte toename van rituitval. Volgens de jaar- en trendrapportage van de provincie Utrecht bleef dit beperkt tot 1 op ongeveer 450 bussen. Dat kwam vooral door de verkeersdrukte op de Ring Amersfoort.

De stiptheid van de trams daalde vorig jaar licht. In totaal reed 73 procent van alle ritten op tijd. In het merendeel van de gevallen ging het om trams die maximaal 30 seconden te vroeg vertrokken.

Beide vervoerders, U-OV en Connexxion, konden afgelopen jaar rekenen op goede rapportcijfers van de reizigers. De waardering van U-OV ging omhoog naar een 7,6. Opmerkelijk is dat de waardering van detram uitkwam op een 7,7.

Vergeleken met drie jaar daarvoor een stijging met bijna een half punt. Vergeleken met alle tramsteden staat de Utrechtse regiotram daarmee op de tweede plaats in Nederland. De waardering van Connexxion, die in 2016 voor het laatst reed, bleef stabiel op een 7,5. ”Dat is een goede prestatie voor een laatste concessiejaar”, zo is de conclusie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *