De Groningse gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk en wethouder Ricky van den Aker van de gemeente Oldambt hebben samen de duurzame bank in gebruik genomen: STOPcontact. En dat is de naam van deze bank in Blauwestad waarmee je je telefoon en elektrische fiets kunt opladen. De energie van het STOPcontact komt uit de SolaRoad Kit; dit is een wegoppervlak met zonnepanelen die duurzame energie leveren.

Het STOPcontact past in het beleid van de provincie Groningen om in verkeers- en vervoerprojecten te zoeken naar slimme en groene oplossingen. Gedeputeerde Fleur Gräper: ”Het STOPcontact is een mooi voorbeeld van slim en groen doordat er energie wordt opgewekt, die ter plekke weer voor een ander doel kan worden gebruikt.”

Gedeputeerde Fleur Gräper en wethouder Ricky van den Aker nemen het STOPcontact in gebruik.
Gedeputeerde Fleur Gräper (rechts) en wethouder Ricky van den Aker nemen het STOPcontact in gebruik.

Ook wethouder Ricky van den Aker van de gemeente Oldambt is blij met het innovatieve bankje in Blauwestad. ”Ik ben trots op dit technische hoogstandje in onze gemeente. Behalve het terugdringen van het energieverbruik is duurzame opwekking een van de speerpunten in ons klimaatbeleid. Uiteraard levert dit project ook een bijdrage aan de toeristische sector. Met dit oplaadpunt slaan we twee vliegen in één klap: je e-bike opladen en bovendien ook je smartphone om onderweg foto’s te maken van het mooie Oldambtster landschap.”

Het STOPcontact is een multifunctionele bank die bestaat uit een slimme en groene combinatie van producten van drie partijen: SolaRoad, Dr. Ten en deFine-it. De energie die door de SolaRoad Kit wordt opgewekt wordt opgeslagen in twee zeezoutaccu’s. Deze accu’s zitten verpakt in een multifunctionele bank.

De bank heeft een stopcontact voor het opladen van bijvoorbeeld een mobiele telefoon of tablet. Bovendien zijn er vier stopcontacten in een fietsenrek voor de elektrische fiets. Ook heeft de bank een digitaal informatiescherm. De technologie in de bank wordt door deFine-it met elkaar verbonden.

In Krommenie (provincie Noord-Holland) ligt sinds 2014 een SolaRoad-fietspad in de vorm van een proeftracé van 90 meter. SolaRoad is nu ook voor kleinere oppervlakten beschikbaar als SolaRoad Kit.

Meer informatie is te lezen op www.solaroad.nl .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *