logoRadio Nederland Wereldomroep verandert met de overgang naar de wintertijd op 25 oktober zijn radioprogrammering via de kortegolf, middengolf, satelliet en internet.  Ook is er een nieuw winterschema. De nieuwe frequenties zijn van kracht tot 28 maart 2010, maar tussentijds kunnen veranderingen optreden, met name op de kortegolf die soms onderhevig is aan bijvoorbeeld atmosferische storingen.

Speciaal voor de truckers  in Europa zendt de Wereldomroep op werkdagen tussen 10.00 en 12.00 uur op de middengolf uit via 1296 kHz met het populaire programma Onderweg.  Afgelopen jaar is al aangetoond dat deze frequentie in een behoefte voorziet.

Nieuw in de programmering is dat deze middengolffrequentie dagelijks een uurtje extra wordt ingeschakeld en wel tussen 17.00 en 18.00 uur voor onder andere het programma Nieuwslijn. De luisteraar heeft dus vele mogelijkheden om de Wereldomroep te ontvangen.

Het extra uurtje ’s middags op de middengolf werd mogelijk omdat het Engelstalige Euranet niet meer op deze frequentie wordt uitgezonden. De Nederlandse afdeling kon de zender nu voor haar eigen uitzendingen huren. “Bij de planning voor het winterseizoen van 2009-2010 bleek dat wij met de inzet van deze middengolfzender het centrale deel van Europa beter kunnen bereiken dan via een vergelijkbare kortegolfzender”, zegt een woordvoerster van de Wereldomroep.

“Een bijkomend voordeel is ook dat luisteraars met een simpele autoradio in de Benelux en centraal Europa naar deze frequentie kunnen luisteren, net zoals bij het chauffeursprogramma ‘Onderweg’ in de ochtend.”

Toch zijn er ook nog wel nadelen aan verbonden: de kosten per uur voor een zender op de middengolf zijn ongeveer anderhalf keer zo groot als met een vergelijkbare kortegolfzender. ,,We wegen daarom ook steeds per seizoen af of we via deze middengolfzender uitzenden; dat is onder andere afhankelijk van het beschikbare budget, de beschikbaarheid van de zender en de grootte van het ontvangstgebied”’, legt de woordvoerster van de Wereldomroep uit.

♥ Geen wonder dat de dieren minder domheden begaan dan de mensen; zij hebben immers minder verstand dan mensen. (Otto Weiss, Duits-Joods schrijver en dichter 1898-1944)

De Wereldomroep past elk half jaar de kortegolffrequenties aan om een zo optimaal mogelijke ontvangst te kunnen blijven garanderen. Niet alleen voor de Nederlandse uitzendingen, maar ook de Engelse, Spaanse, Arabische en Indonesische radio-uitzendingen. Behalve via kortegolf zijn de radioprogramma’s van de Wereldomroep wereldwijd 24 uur per dag te beluisteren via satelliet, internet en meer dan 3300 partner- radiostations.

Tijdens een verblijf in het buitenland kan er een natuurramp, groot ongeluk, aanslag of massale staking gebeuren. De Wereldomroep brengt op zo’n moment het laatste nieuws voor getroffenen en thuisblijvers via zijn radio-uitzendingen en internet.

Meer informatie over de Nederlandstalige uitzendingen staat in de Wintergids van de Wereldomroep, die gratis is te verkrijgen bij de ANWB kantoren, bibliotheken, een groot aantal reisbureaus en enkele elektronicazaken. Op Schiphol is de gids verkrijgbaar bij diverse audio/video winkels. Behalve een papieren gids is er een digitale gids, Vakantienieuwsbrief, waarvoor luisteraars zich gratis kunnen aanmelden: www.wereldomroep.nl/vakantienieuwsbrief. Zij ontvangen dan twee maal per jaar de wijzigingen in de frequenties en programma’s in hun mailbox.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *