Nog voor de zomer gaat de schop de grond in voor de grootste en meest innovatieve schaapskooi van Nederland. Deze komt te staan in het Drentse Bargerveen en moet aan het eind van het jaar duizend schapen en 110 runderen onderdak bieden.

Niet alleen aan de schapen en koeien is gedacht. De schaapskooi biedt ook ruimte aan de horeca en een bezoekerscentrum waar bezoekers het bijzondere verhaal van Drenthe en de omgeving van Bargerveen tot zich kunnen laten doordringen.

De bezoeker heeft straks, zo is de bedoeling, vanaf het dak een adembenemend uitzicht over de bloeiende hei en de schapendrift. De bouw van deze toekomstige Drentse trekpleister, min of meer gebaseerd op het beroemde schilderij De Plaggenhut (Veenkeet bij Avond 1883, collectie Kröller-Muller) van Vincent van Gogh heeft de provincie Drenthe via aanbesteding gegund aan de firma Brands uit Emmen.

Gedeputeerde Henk Jumelet: ''Belangrijk onderdeel van programma Natuurlijk Platteland.''  © Provincie Drenthe
Gedeputeerde Henk Jumelet: ”Belangrijk onderdeel van programma Natuurlijk Platteland.” © Provincie Drenthe

”De schaapskooi in Bargerveen is een belangrijk onderdeel van ons programma Natuurlijk Platteland. Behalve het beschermen van ons prachtige Drentse landschap maken we juist ook ruimte voor het beleven en benutten ervan”, zegt gedeputeerde Henk Jumelet.

”Ook daarom ronden we de bouw ruim voor het nieuwe toeristenseizoen van 2018 af. Ik ben erg blij dat een regionale aannemer als beste uit de bus is gekomen”

”De schaapskooi maakt deel uit van een grote ontwikkeling van het Bargerveense heidegebied. De provincie investeert, samen met de Bestuurscommissie Bargerveen, hier in de realisatie van bufferzones om hoogveen te beschermen, en een prachtig natuurgebied voor fietsers en wandelaars.”

Jumelet geeft aan dat inmiddels al veel is uitgevoerd: ”Zoals Weiteveen, het project Slenken, leemruggen en het nieuwe fietspad Zuidersloot-Stheemanstraat dat zeer onlangs is geopend. De schaapskooi vormt de kroon op deze ontwikkeling.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *