Vier finalisten strijden in oktober om de Duurzaamheidsprijs 2017, een initiatief van de provincie Utrecht. Het thema van de prijs is dit jaar circulaire economie.

De finalisten maken onder andere kans op een geldbedrag dat is bedoeld voor verdere opschaling of uitvoering van het initiatief. De winnaar krijgt vijfduizend euro; de tweede en derde plek verdelen samen ook vijfduizend euro.

De Duurzaamheidsprijs 2017 wordt dit jaar uitgereikt op 10 oktober tijdens de Dag van de Duurzaamheid. Iedereen met een project of initiatief dat bijdraagt aan de circulaire economie kon zich tot en met 17 mei aanmelden. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om initiatieven die het grondstoffenverbruik beperken of grondstoffen opnieuw gebruiken.

© Provincie Utrecht
© Provincie Utrecht

”Er zijn maar liefst 45 initiatieven ingezonden. Alle inzendingen zijn door een vakkundige jury beoordeeld, onder andere op de mate waarop ze aansprekend, vernieuwend en opschaalbaar zijn”, zegt een woordvoerster van de provincie Utrecht.

De jury koos vier finalisten die nog in de race zijn voor de Duurzaamheidsprijs. Dat zijn in willekeurige volgorde:

– I-did-slow-fashion: recycling van oude kleding en textiel tot gerecycled vilt voor hoogwaardige designproducten;

– Circulair Paviljoen the Greenhouse: tijdelijk volledig circulair  en demontabel paviljoen met horeca- en vergaderfuncties op Utrechts braakliggend terrein;

– Instock: Restaurantketen, koken met onverkochte producten zet voedselverspilling letterlijk op de kaart;

– Lease a jeans – MUD Jeans: Recycling van fair-trade biologisch katoenen jeans door middel van een leaseconcept of statiegeld-model.

Behalve de jury heeft ook het publiek een stem. Na de zomervakantie kan op de finalisten worden gestemd via een online stemknop. De finalisten presenteren zich in september voor de jury. De jury kiest uit de finalisten één winnaar en een tweede en derde plek. De stemmen van het publiek tellen mee als één gezamenlijke jurystem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *