Stil asfalt waarin reflecterend materiaal is verwerkt, is net zo stil als normaal stil asfalt. Het kan daarom ingezet worden bij wegwerkzaamheden. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de provincie Groningen.

Door reflecterend asfalt aan te leggen, kan de provincie tot 30 procent besparen op de openbare verlichting. In mei 2016 werden op de provinciale weg N980 tussen Oldekerk en Sebaldeburen drie proefvakken asfalt aangelegd.

Het asfalt blijkt nu aan de landelijke geluidseisen te voldoen en kan daarom zonder problemen worden gebruikt bij wegwerkzaamheden. Daarom wordt het asfalt volgend jaar gebruikt op de provinciale weg N361 bij Adorp, Sauwerd en Winsum. Namens de onderzoekers overhandigde Piet Zijlstra het rapport aan de Groningse gedeputeerde Fleur Gräper.

Het onderzoek naar stil en reflecterend asfalt is uitgevoerd op verzoek van inwoners van Adorp en Sauwerd. Tijdens informatie-avonden over de herinrichting van de bebouwde kom van beide dorpen kwamen bewoners met het verzoek te onderzoeken of een combinatie van reflecterend en stil asfalt mogelijk was.

De overhandiging van het rapport aan de Groningse gedeputeerde Fleur Gräper. © Alex Wiersma
De overhandiging van het rapport aan de Groningse gedeputeerde Fleur Gräper. © Alex Wiersma

Het bedrijf PolyCiviel ontwikkelde, in samenwerking met Oosterhof-Holman Infra en de provincie Groningen, een nieuw soort asfalt dat zowel stil als reflecterend is, GronDuFalt+ . (Gron staat voor Groningen, Du voor Duurzaam, Falt voor Asfalt en + voor reflectie).

In het laboratorium en in de praktijk zijn verschillende samenstellingen van mengsels van asfalt onderzocht op wegdekreflectie, stroefheid van de weg en geluid. ”Op alle drie punten scoren de proefvakken goed. Daarmee voldoen ze aan de criteria die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) aan geluidsreducerend asfalt worden gesteld”, zegt een woordvoerster van de provincie Groningen.

De provincie Groningen deed afgelopen jaren veel ervaring op met reflecterende banden op en langs de weg. ”Reflecterende banden en bermblokken kunnen zorgen voor een energiebesparing op de openbare verlichting van ongeveer 30 procent. Als stil asfalt wordt gecombineerd met reflecterend materiaal, bespaart dat niet alleen energie, maar zorgt dat ook voor minder spoorvorming. Door de lichte kleur wordt de temperatuur van het asfalt in de zomer niet zo hoog, waardoor minder sporen in het asfalt ontstaan”, aldus de woordvoerster van de provincie Groningen.

”Hierdoor is minder onderhoud aan de weg nodig. Verder verbetert de verkeersveiligheid omdat er door een goede wegdekreflectie een beter contrast ontstaat tussen weg en berm. Andere verkeersdeelnemers en obstakels op de weg worden beter zichtbaar en zo kunnen weggebruikers beter anticiperen op verkeerssituaties.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *