Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei werd overal in het land weer stil gestaan bij allen, burgers en militairen, die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld omkwamen of werden vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

Ook de Drentse gemeente Aa en Hunze doet dat elk jaar op 4 mei en wel in de dorpen Anloo, Eext, Gasselternijveen, Gieten en Rolde. Bij deze herdenkingen worden onder andere de leerlingen van de basisscholen nadrukkelijk betrokken, zowel tijdens de herdenking als in de aanloop daar naar toe.

Ook in Gasselternijveen was dat weer het geval; vanaf 19.00 uur werd in de PKN-kerk een half uur durende plechtigheid gehouden; leerlingen van OBS J. Emmens en CDS ’t Kompas werkten hieraan mee, evenals de waarnemend burgemeester van Aa en Hunze drs. J. Th. Hoekema.

Daarna de stille tocht naar het monument in Gasselternijveen waar ter plaatse diverse bloemen werden gelegd, enkele leerlingen weer gedichten voordroegen en burgemeester Hoekema opnieuw een toespraak hield. Het geheel werd omlijst en met het Wilhelmus afgesloten door muziekvereniging De Harmonie uit Gasselte.

Overigens was zowel de stille tocht als de herdenking geheel zoals het hoort: plechtig en met recht een eerbetoon aan allen die hun leven lieten voor onze vrijheid.

Voor de heer Hoekema was het niet alleen de eerste, maar waarschijnlijk ook de laatste herdenking, als eerste burger, in Aa en Hunze. Sinds het vertrek van burgemeester Eric van Oosterhout naar de gemeente Emmen, fungeert Jan Hoekema min of meer als ’tussenpaus’ en daarom een extra reden misschien om zijn toespraak bij het monument nog eens te laten horen, als herinnering maar ook voor de mensen die niet bij de herdenking konden zijn, ‘opdat we nooit zullen vergeten…..’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *