Er was tijdens Koningsdag 2017 veel mis bij het voedsel van particuliere verkopers. Meestal ging het om het onvoldoende verhitten van de etenswaren.

Vijftig inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waren Koningsdag op pad om te controleren op de voedselveiligheid op vrijmarkten en bij andere Koningsdagfestiviteiten. Zij voerden 411 inspecties uit, zowel bij professionele als bij particuliere standhouders.

”Opvallend was vooral, dat veel particuliere verkopers in de fout gingen, namelijk bij 9% van de inspecties”, zegt een woordvoerder van de NVWA. Er zijn negen boeterapporten opgemaakt en 89 schriftelijke waarschuwingen uitgedeeld.

Bij vooral particuliere verkopers was er iets mis op Koningsdag 2017. © NVWA
Bij vooral particuliere verkopers was er iets mis op Koningsdag 2017. © NVWA

Volgens de NVWA hadden de meeste overtredingen te maken met het goed op temperatuur brengen of houden van het aangeboden voedsel. ”Door de koude weersomstandigheden kon van tevoren bereid voedsel soms onvoldoende worden verhit of koelde bereid voedsel te snel af. Standhouders moesten voedsel dat niet meer geschikt was voor consumptie, weggooien. Dat gebeurde in vijftien gevallen.”

De inspecteurs troffen soms vuile verkoopwagens aan; ook ontbrak vaak gelegenheid om de handen te wassen. Verder was er vaak geen thermometer aanwezig om de temperatuur van het voedsel te kunnen meten of ontbrak een koelvoorziening. Bovendien werd tevens ‘kruisbesmetting’ van rauwe en bereide producten geconstateerd.

De inspecteurs letten op de algemene hygiëne bij het bereiden van voedsel en kijken of er geen verontreiniging of besmetting kan ontstaan op de plek waar het voedsel wordt bereid. Ook kijken ze of salades, rauw vlees en andere bederfelijke levensmiddelen koud genoeg worden bewaard. Eenmaal bereid voedsel moet juist voldoende warm worden bewaard.

De boete voor het verkopen van onveilige levensmiddelen ligt tussen de 525 en 1050 euro. Inspecteurs van de NVWA zien erop toe dat onveilig voedsel niet alsnog wordt verkocht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *