De ANWB is in nauwe samenwerking met een aantal gemeenten begonnen met het vervangen van toeristische informatiepanelen. ”Sommige panelen zijn door de tand des tijds zo verweerd, dat ze onleesbaar zijn geworden. We ontvangen hierover al langer klachten van onze leden”, zegt een woordvoerster van de ANWB.

Informatiepanelen vertellen voorbijgangers meer over de historie van gebouwen, cultureel erfgoed of landschappen en dragen daarmee sterk bij aan de beleving van een stad of gebied. In het historisch centrum van Heusden hangen inmiddels zeventien nieuwe informatieborden en in de gemeente Hoorn worden binnenkort 31 borden vervangen.

De ANWB verwacht binnen afzienbare tijd de borden in de gemeenten Enkhuizen, Hasselt, Veere en Den Haag te kunnen vervangen; verder is ze in gesprek met de gemeenten Steenwijkerland, Terneuzen, Putten, Rotterdam en Maastricht.

Enkele voorbeelden van de informatiepanelen.
Enkele voorbeelden van de informatiepanelen.

De ANWB levert de bekende ‘bruine’ informatieborden altijd in opdracht van een gemeente, vereniging of stichting. ”Deze opdrachtgevers zijn als eigenaar verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud. Met het ouder en slecht leesbaar worden van de borden lijkt deze verantwoordelijkheid wat in de vergetelheid geraakt”, aldus de ANWB. ”Een groot aantal borden is veel ouder dan de levensduur van 15 tot 20 jaar die er normaal gesproken voor staat.”

De ANWB schat dat in totaal zo’n 7000 informatiepanelen aan vervanging toe zijn. Leden van de ANWB zijn van oudsher erg ge├»nteresseerd in de Nederlandse geschiedenis en cultuur en willen daar graag meer over weten komen als zij onderweg zijn. De ANWB formuleerde daarom al in 1925 de doelstelling om haar leden te informeren over bezienswaardigheden, ‘…om hen die thans vele Nederlandse monumenten van kunst en cultuur achteloos en onwetend voorbijgaan, erop attent te maken….’

Om gemeenten aan te moedigen de informatieborden te vervangen of nieuwe te plaatsen, heeft de ANWB aangeboden de helft van de kosten die hiermee gemoeid zijn op zich te nemen. De bond heeft hiervoor de komende jaren 50.000 euro gereserveerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *