Vanaf half mei gaan twee proeven van start met zelfrijdend vervoer in de Eemshaven en in Loppersum. Het gaat hier om busjes, die zonder bestuurder op een afgeschermd project rijden. Radio Amathusia maakte hiervan zondag jl. al uitgebreid melding.

In september 2016 tekenden de drie noordelijke provincies met de gemeente Ooststellingwerf een intentieverklaring om Noord-Nederland hét testgebied voor zelfrijdend autonoom vervoer te maken. De eerste proef was toen in Appelscha.

De diverse partners die bij het project zijn betrokken. © Wouter Smit
De diverse partners die bij het project zijn betrokken. © Wouter Smit

Er komen nu dus ook proeven in de provincie Groningen. Dat gebeurt in samenwerking met veel partijen: de provincie Groningen, Groningen Seaports, 5G van Economic Board Groningen, de gemeenten Eemsmond en Loppersum, Arriva, Green Dino/Robottuner en de Hanzehogeschool. Samen zetten ze  vrijdag 21 april in de Eemshaven hun handtekening onder het samenwerkingsverband.

Vanaf mei wordt dus in de Eemshaven uitgebreid getest; er zijn dan verschillende proeven met zelfrijdende voertuigen van verschillende leveranciers. Zo wordt onder meer getest met het rijden onder verschillende weersomstandigheden. Met een simulator worden nieuwe proeven voorbereid en kunnen verschillende verkeerssituaties worden nagebootst.

Met de simulator worden eerst nieuwe proeven voorbereid. © Wouter Smit
Met de simulator worden eerst nieuwe proeven voorbereid. © Wouter Smit

”Het is voor het eerst, dat op deze manier meerdere voertuigleveranciers in één testgebied proeven uitvoeren. Het eerste voertuig dat in de Eemshaven komt testen is van leverancier EasyMile”, legt een woordvoerster van de provincie Groningen uit.

Het voertuig van EasyMile wordt tijdens de testperiode ook een aantal keren naar de testomgeving van 5Groningen op het Zerniketerrein gebracht, het zogenaamde living lab. Hier kunnen tests worden uitgevoerd in combinatie met 5G-techniek. Later dit jaar worden deze tests ook in een praktijkuitvoering uitgevoerd.

Loppersum is de eerste plek in Europa waar op deze manier wordt getest met een combinatie van zelfrijdend vervoer en 5G-techniek. Volgens de initiatiefnemers kan 5G-techniek de ontwikkeling van zelfrijdend vervoer sterk versnellen.

Het busje waarmee de eerste proeven worden gedaan. © Wouter Smit
Het busje waarmee de eerste proeven worden gedaan. © Wouter Smit

De provincies Groningen, Friesland en Drenthe lieten in september al, samen met de gemeente Ooststellingwerf, weten zelfrijdend vervoer als een slimme, veilige en schone vorm van openbaar vervoer te zien, die inwoners en voorzieningen op het platteland met elkaar verbindt. ”Het vergroot de sociale mobiliteit en draagt bij aan de verbetering van de leefbaarheid op het platteland.”

”De provincie Groningen zoekt voortdurend naar innovatieve en duurzame mogelijkheden om onze mobiliteit, infrastructuur en het onderhoud ervan slimmer en groener te maken. Zelfrijdend vervoer is schoon doordat de voertuigen elektrisch zijn. Verder zien we zelfrijdend vervoer als een slimme manier om krimpgebieden leefbaar te houden”, aldus de woordvoerster van de provincie Groningen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *