seagullHet zusterstation van Radio Waddenzee in Harlingen, Radio Seagull, is vanaf 2 november een aantal uren per dag te beluisteren via de middengolffrequentie 558 AM in Londen. Radio Seagull heeft als voertaal Engels en zendt vooral de betere popmuziek uit; normaal gebruikt Radio Seagull dezelfde frequentie als Radio Waddenzee, maar dan in de avonduren: 1602 AM.

In 2008 heeft Radio Seagull een half jaar uit kunnen zenden via een FM-frequentie in Tenerife. Nu zoekt men het in Londen. De contacten die de directie met de exploitant van de frequentie in Londen heeft gelegd, leidden tot het op 31 augustus jl.  opnieuw uitzenden, exact 35 jaar na dato, van de laatste twee uren van Radio Veronica.

In 1974, toen Veronica de uitzendingen staakte, maakte het station gebruik van wat toen nog werd aangeduid als 538 meter middengolf. Dat is ook de frequentie waar het tegenwoordige Radio 538 haar naam aan ontleent. De internationale duiding van frequentie gebeurt niet meer in meters, maar in de bijbehorende frequentie. Voor 538 meter is dat 558 kHz.

Nadat Veronica de frequentie verliet in 1974, heeft het tot de jaren tachtig geduurd tot er weer een zeezender opdook die de 558 als zodanig gebruikte; dat was het op Amerikaanse leest geschoeide Laser 558, dat uitzond vanaf het schip The Communicator. Een schip dat later trouwens in Nederland zou belanden als zendschip in het IJsselmeer. Toen Laser de 558 op haar beurt weer verliet, begon Radio Caroline er op uit te zenden. In 1990 viel ook daar het doek en verhuisde de frequentie naar Londen en de zendinstallatie naar Chrystal Palace (bijna het hoogste punt van Londen).

Nu, bijna 20 jaar later is er (zij het voorlopig nog maar enkele uren per dag) op 558 weer een station te beluisteren dat uitzendt vanaf een schip.

Kijk voor meer informatie over Radio Seagull op de site van deze zender; ook Radio Waddenzee heeft een eigen site en een lange historie.

♥Wij beminnen hen die onze vijanden haten; als wij geen vijanden hadden, zouden er slechts weinig mensen zijn van wie wij hielden. (Bertrand Russell, Engels filosoof en wiskundige 1872-1970)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *