De straat Germenzeel in Uden en de Virtuele Diaconale Straat, afkomstig uit de Protestantse Gemeente in Wageningen, hebben de negende editie van het Klimaatstraatfeest gewonnen. Ze verdienden daarmee een feestbudget van vijfduizend euro.

Ieder stookseizoen, van 10 oktober tot en met 31 maart, komen honderden buren, vriendengroepen en collega’s samen in actie om energie te besparen. Teneinde de deelnemers nog verder te helpen met energiebesparing, werkte het Klimaatstraatfeest deze keer samen met Buurkracht. In totaal deden er 309 straten en groepen uit heel Nederland mee.Klimaatstraatfeest_actielogo_FC

Sanne Dietz van het HIER Klimaatstraatfeest: ”Geen doemscenario’s over de opwarming van de aarde, maar doeltreffende en gezellige acties waarmee je een groot feest kunt winnen. Door deze benadering krijgt het Klimaatstraatfeest ieder jaar juist mensen in beweging, die in eerste instantie niet zoveel met duurzaamheid hebben. Veel deelnemers geven aan, dat ze elkaar door het Klimaatstraatfeest ook nog eens veel beter hebben leren kennen. Dat is natuurlijk een leuke bonus.”

De bewoners van de wijk Germenzeel in Uden voerden met elkaar 168 energiebesparende acties uit. Zo organiseerden ze een autovrije dag en een ontdooi-je-vriezerestafette. Ook kregen ze woningcorporatie Area zover dat er zonnepanelen op de huurwoningen worden geplaatst. Omdat Germenzeel ook een ‘Buurkrachtbuurt’ is, vielen zij dubbel in de prijzen. Van Buurkracht ontving zij nog eens duizend euro voor een goed doel in de buurt.

De landelijke top drie straten en prijzen is als volgt:

1. Germenzeel, Uden;

2. Johan de Meesterstraat, Utrecht;

3. Dolderstraat, Wageningen;

De Virtuele Diaconale Straat in Wageningen deed maar liefst 204 energiebesparende acties. Ze organiseerden een energieborrel, deden mee aan Earth Hour en schaften een inductiekookplaat aan. Bij de herinrichting van het kerkgebouw gaat duurzaamheid bovendien een belangrijke rol spelen.

De landelijke top drie groepen en prijzen is:

1. Virtuele Diaconale Straat, Wageningen;

2. Schrijverskwartier, Oss;

3. Nobelhorst, Almere.

Omdat Schrijverskwartier de hoogst scorende Buurkrachtbuurt is, vallen ook zij dubbel in de prijzen. Van Buurkracht ontvingen zij als extraatje eveneens duizend euro voor een goed doel in de buurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *