Na maanden van voorbereiding is vanaf de Keukenhof het bloementransport ‘Bloemen voor het Sint Pietersplein in Rome’ begonnen. Mgr. Van den Hende, bisschop van Rotterdam, kwam speciaal naar de Keukenhof om de bloemen te zegenen voor vertrek.

De Nederlandse sierteeltsector verzorgt al meer dan dertig jaar de bloemversiering voor de paasviering op het Sint-Pietersplein in Rome. Tussen deze bloemenpracht spreekt zondag, eerste paasdag, Paus Franciscus de paaszegen Urbi et Orbi uit.

Mgr. Van den Hende zegende de bloemen voor het vertrek naar Rome
Mgr. Van den Hende zegende de bloemen voor het vertrek naar Rome

Hoofdarrangeur Paul Deckers reist met tientallen Nederlandse kwekers naar Rome om er in  twee dagen tijd 35.000 bolbloemen, duizenden rozen en lelies, planten en bomen te schikken. Speciaal voor dit transport was een vrachtwagen van Van der Slot in de Hollandse bloemen gezet met een mooie bestickering.

”Voor mij als hoofdarrangeur is het ieder jaar opnieuw een uitdaging om het grote Sint Pietersplein te versieren met Nederlandse bloemen en planten: een metamorfose naar een bloemenschilderij”, zegt Deckers.

De bloemen werden zorgvuldig ingeladen.
De bloemen werden zorgvuldig ingeladen.

”Bij de keuze van de bloemversiering is rekening gehouden met bloemen en symboliek. De lelie wordt vaak gebruikt in de Rooms Katholieke Kerk, evenals de roos. In de bloemversiering op het bordes worden bijzondere lelies verwerkt: de Roselilys. De lelie zonder stuifmeeldraden is een primeur. In combinatie met de grote rozen Avalanche ‘Pearl’. Rozen zo groot als een vuist. Een vuist die de kracht van deze bloemen symboliseert.”

Het kleurenpalet op het plein wordt grotendeels gemaakt door het gebruik van 35.000 bolbloemen. Tulpen in de kleuren geel, wit, rood en oranje. Blauwe en witte hyacinten en een veelheid van geel met hét paasgevoel: de narcissen. Vanaf het plein naar het altaar loopt de Paus als het ware door een veld van narcissen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *