Manneken Pis
Manneken Pis

Het kan soms erg lastig zijn: je hebt hoge nood en er is nergens een mogelijkheid om op een beschaafde manier je behoefte te doen. Soms is de redding nabij in de vorm van bijvoorbeeld een dikke boom, maar tegelijkertijd moet ik eraan toevoegen dat de heren het wat dat betreft gemakkelijker hebben dan de dames; wildplassen is echter verboden, ook in Nederland, maar sommige mannen maken daar geen punt van, zo lezen we in Dagblad van het Noorden.

Een lezer meldde een wel heel bijzondere ervaring aan de redactie van deze noordelijke krant.

Zondagmorgen moest de chauffeur van bus 10 (Winschoten-Assen) in Gieten naar het toilet. Dat kan ter plekke in een gebouwtje bij de kerk. Een wat oudere passagier, zo meldt lezer, werd blijkbaar zeer geïnspireerd door de aandrang van de chauffeur. De man stapte naar buiten, liep naar een boom op 2 meter afstand van de bus, ritste zijn gulp open en liet op authentieke wijze zijn water lopen. “Terwijl er vooral vrouwen en jeugdige passagiers in de bus zaten. Ook de bewoners van het tegenover gelegen appartementencomplex hadden vrij zicht op de handelingen van de man”, aldus lezer. Als de nood hoog is, is de boom nabij, zullen we maar zeggen. Dit credo van het wildplassersgilde kan niet rekenen op ieders bijval, aldus Dagblad van het Noorden.

Nu was ik de afgelopen week enkele dagen in het Belgische Gent. De Belgen staan bekend om hun aansprekende, creatieve taalgebruik waar wij Nederlanders soms nog wat van kunnen leren.

plasOok in België is het wildplassen verboden en wordt bestraft met een boete van 60 euro. Op bomen en lichtmasten in gebieden met vele horecagelegenheden en uitgaansvertier, hangen daarom speciale posters om het wildplassen te ontmoedigen onder het motto ‘Laat hem zitten ….’ En hoewel de Belgen trots zijn op hun Manneken Pis in Brussel, vinden ze dat het daar ook maar bij moet blijven.

Ik heb bij de Belgische politie niet kunnen achterhalen of de posters met name de mannen inderdaad ervan weerhouden om hun plas ergens anders te droppen op plaatsen waar het wel mag.

Het zou ook best kunnen zijn dat de mannen op hun beurt tegen de ontwerpers van de posters zeggen dat ze ‘grote sjeikerds’ zijn en daarom met extra verve hun behoefte de vrije loop laten.

♥Wanneer de mensen succes hebben, wijten ze het aan hun bekwaamheden; wanneer zij falen, wijten ze het aan het toeval. (Cees Buddingh, Nederlands letterkundige 1918-1985)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *