De provincie Groningen bewijst dat haar ambitieuze plannen niet bij alleen plannen blijven. Uit de Energiemonitor over 2015 blijkt, dat het aandeel hernieuwbare energie 15,9 procent is. En dat is niet alleen fors hoger dan het landelijke aandeel van 5,8 procent, maar bovendien al op het niveau van de landelijke doelstellingen van 16 procent voor 2023.

”De provincie Groningen loopt hiermee voorop in de ambitie om in 2050 100 procent duurzame energie op te wekken. Op basis van het effect van geplande duurzaamheidsprojecten stijgt het aandeel hernieuwbare energie in de provincie Groningen in 2020 naar 33 procent”, zegt een woordvoerster van de provincie.

Vooral zonne-energie groeit het hardst in de provincie. © Provincie Groningen
Vooral zonne-energie groeit het hardst in de provincie. © Provincie Groningen

De meeste energie in de provincie Groningen wordt gebruikt door bedrijven en instellingen. In vergelijking met 2014 is het gebruik van deze groep licht gestegen, maar nog altijd lager dan dat van 2013. Hetzelfde geldt voor huishoudens. Deze groep is verantwoordelijk voor een kwart van het energieverbruik en heeft 2 procent meer energie gebruikt ten opzichte van 2014, maar nog altijd aanzienlijk minder dan in 2013. Het grootste deel van de hernieuwbare energie is afkomstig uit biomassa, 62 procent, en windenergie: 31 procent. Relatief gezien groeit zonne-energie echter het hardst.

Gedeputeerde Nienke Homan: ”Wij bewijzen als duurzame energieregio dat het wel kan: de energietransitie versnellen. Ik verwacht dan ook, dat het nieuwe kabinet met ons mee gaat werken om de volgende stap te zetten.”

Meer over de ambitieuze plannen op de site van de provincie Groningen.

♥ Je zult nooit tijd vinden voor iets. Als je tijd wilt, moet je tijd maken. (Charles Buxton) Bron: dagelijksegedachte.net

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *