Amathusia 'Schoonheid is wat je geest ervan maakt' (David Hume)
 • Project ‘Bodemgezondheid in de landbouw’

  0
  scissors
  maart 7th, 2017Geert WilkensDuurzaam, Juridisch, Sociaal, Werk

  De provincies Groningen, Drenthe en Friesland stappen samen in het project ‘Bodemgezondheid in de landbouw.’ Aanleiding is het feit, dat de kennis over wat een gezonde bodem is en hoe we de bodem gezonder kunnen maken en vooral ook houden, op dit moment nog in de kinderschoenen staat.

  De drie provincies zijn van mening, dat een gezonde bodem noodzakelijk is om duurzaam en veilig voedsel te produceren. Dankzij het onderzoek wordt kennis opgebouwd waardoor landbouwers in de toekomst ziekten en plagen makkelijker vooraf kunnen voorkomen in plaats van achteraf bestrijden met chemische middelen.

  Volgens de initiatiefnemers is een gezonde bodem vooral ook een duurzame bodem. Een gezonde bodem kan zich beter aanpassen aan effecten van klimaatverandering, zoals hevige regenbuien. Ook stoot een gezonde bodem minder broeikasgassen uit en draagt ze bij aan een betere kwaliteit van het grondwater.

  Voor landbouwers betekent een gezonde bodem ook een stevige kostenbesparing; zij hebben minder bestrijdingsmiddelen nodig en hun opbrengst blijft op de langere termijn op peil of wordt zelfs verhoogd.

  Nienke Homan: ''Met dit project valt nog veel winst te halen.'' © Provincie Groningen

  Nienke Homan: ”Met dit project valt nog veel winst te halen.” © Provincie Groningen

  Gedeputeerde Nienke Homan van de provincie Groningen: ”Wij verwachten, dat er nog veel winst valt te halen bij het verbeteren van de kwaliteit van de bodem door dit project en dat een preventieve aanpak bij het beheer van de bodem op de lange termijn de meest effectieve is.”

  In het project wordt samen met landbouwers en deskundigen bekeken hoe kennis over bodemgezondheid benut en vergroot kan worden en waar zij in hun praktijk behoefte aan hebben. Om inzicht te krijgen in het bodemleven, worden de percelen van de landbouwers die aan het project meedoen, geanalyseerd.

  De Drentse gedeputeerde Henk Jumelet: ”De kern van het project is om de bodem beter te verzorgen. Net als bij een mens: gezonder eten en meer bewegen zorgen voor een gezonder leven en verhogen de kans om gezonder oud te worden. Zo werkt dat ook met de bodem.”

  De Drentse gedeputeerde Henk Jumelet: ''Het gaat om het totaal-plaatje'' © Provincie Drenthe

  De Drentse gedeputeerde Henk Jumelet: ”Het gaat om het totaal-plaatje” © Provincie Drenthe

  ”Het gaat om het totaal-plaatje. We verwachten met dit project dat de gewasproductie in de toekomst veel beter afgestemd kan worden op de kwaliteit van de bodem.”

  ”We hopen met dit project een bijdrage te leveren aan een nog efficiëntere en gezondere manier van de productie van onder andere ons voedsel. Bovendien wordt veel bodemkennis en bodemkunde uitgewisseld en gedeeld met elkaar.”

  Het project wordt uitgevoerd door Bioclear earth.

   ♥ Hoe lang de winter ook duurt, er volgt altijd weer een lente. (Bron: dagelijksegedachte.net)
  Tags: , , , , , , , , ,

Leave a reply