In de loop van 2019 wordt, wanneer Provinciale Staten van Groningen met het plan akkoord gaan, begonnen met de bouw van de langste, duurzame fietsbrug van Europa. De Blauwe Loper krijgt een lengte van 800 meter en verbindt Blauwestad met Winschoten.

De brug krijgt een beeldbepalend uiterlijk en moet een voorbeeld van duurzaamheid worden. Dat gebeurt onder meer door bijvoorbeeld het gebruik van duurzaam materiaal of zonnecellen. Aannemers worden uitgedaagd om met een ontwerp te komen dat voldoet aan deze ambitieuze eisen.

Duurzaam materiaal, zoals bijvoorbeeld zonnecellen, wordt gebruikt voor de Blauwe Loper. © Archieffoto
Duurzaam materiaal, zoals bijvoorbeeld zonnecellen, wordt gebruikt voor de Blauwe Loper. © Archieffoto

”Bij de aanleg van de brug moet rekening worden gehouden met een belangrijk onderdeel van het Natuurnetwerk Nederland. De provincie Groningen stelt daarom extra geld beschikbaar voor de aanleg van de Blauwe Loper; de nieuwe fiets- en voetgangersbrug komt over de rijksweg A7, tussen Blauwestad en Winschoten”, legt een woordvoerster van de provincie Groningen uit.

In eerste instantie was er vijf miljoen euro beschikbaar; de provincie wil nu zes miljoen euro voor de brug reserveren. Bovendien draagt de gemeente Oldambt nog eens 500.000 euro bij waarmee in totaal dus 6,5 miljoen euro beschikbaar is.

De Blauwe Loper moet een van de slimme en groene projecten worden die de provincie Groningen ontwikkelt tijdens de zoektocht naar innovatieve en duurzame mogelijkheden om de mobiliteit, infrastructuur en het onderhoud ervan slimmer en groener te maken.

”De vernieuwende, slimme vorm van aanbesteden, waarbij de aannemer veel meer meedenkt over de uit te voeren werkzaamheden dan bij een traditionele manier van aanbesteden, en de keuze om zo veel mogelijk duurzaam materiaal in het ontwerp te gebruiken, leveren daaraan een belangrijke bijdrage.”

De Blauwe Loper bestaat eigenlijk uit vier bruggen: over het Winschoterdiep, de Rijksweg A7, de ecologische zone en het Oldambtmeer. Het brugdeel over het Winschoterdiep wordt beweegbaar om ook schepen met een staande mast te kunnen laten passeren. In Winschoten sluit de brug aan op de fietsroute via de Hoorntjesweg naar het centrum. Ook komt er een aansluiting op het Stadspark in Winschoten.

Met de komst van de Blauwe Loper kunnen bewoners vanuit Blauwestad gemakkelijker bij de voorzieningen in Winschoten komen, zoals scholen of winkels. Omgekeerd kunnen de inwoners van Winschoten sneller naar recreatieve voorzieningen in Blauwestad.

♥ Door inzicht ontstaat uitzicht. (Bron: dagelijksegedachte.net)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *