De Drentse gemeente Aa en Hunze stelt een bedrag van 200.000 euro beschikbaar voor duurzaamheid. Wie energie bespaart, krijgt van de gemeente een subsidie en kan goedkoop lenen.

Er zijn daarvoor drie regelingen: een energielening voor bedrijven, een energieadvies voor mensen met een eigen huis en een regeling voor mensen die een energieneutraal huis gaan bouwen. ”We willen als gemeente graag dat inwoners energie gaan besparen en duurzame energie gaan gebruiken. We hopen dat met deze regelingen een stimulans te geven”, legt een woordvoerster van de gemeente Aa en Hunze uit.Lariks

Wanneer bedrijven geld willen lenen om te investeren in bijvoorbeeld het isoleren van het bedrijfsgebouw, zonnepanelen, een warmtepompinstallatie of een energiezuinig ledverlichtingssysteem, betaalt de gemeente een deel van de rente. Deze energielening is een samenwerking met de Drentse Energie Organisatie (DEO).

”We bieden als gemeente een gratis energieadvies aan voor mensen met een eigen woning. Dit energieadvies geeft aan wat mensen kunnen doen om energie te besparen, wat dat kost en hoe lang het duurt voordat dit terug verdiend is”, aldus de woordvoerster van Aa en Hunze. ”Voor mensen die zelf geen geld hebben om de aanpassingen te doen, bestaan er subsidies en is er een mogelijkheid om goedkoop geld te lenen.”

De gemeente Aa en Hunze wil energieneutraal bouwen bevorderen. Wanneer grond van de gemeente wordt gekocht en de eigenaar bouwt hierop een energieneutrale woning, krijgt hij 10 procent korting op de grondprijs.

Meer informatie over de regelingen en de voorwaarden staat op drentsenergieloket.nl.

♥ Gelijk hebben is niet zo moeilijk; het juiste moment om het te zeggen wel. (Olaf Hoenson) Bron: dagelijksegedachte.net

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *