Er komt een breed onderzoek naar de effecten van biologische landbouw in de noordelijke provincies. Dat maakten de drie landbouwgedeputeerden Henk Staghouwer (Groningen), Johannes Kramer (Fryslân) en Henk Jumelet (Drenthe) bekend tijdens hun bezoek aan de Biofach in het Duitse Neurenberg.

Centraal in het onderzoek staat de vraag ‘Wat betekent het voor de economie, de voedselproductie, het milieu en het landschap in de drie provincies wanneer steeds meer boeren omschakelen naar biologische landbouw?’

De Drentse gedeputeerde Henk Jumelet © Provincie Drenthe
De Drentse gedeputeerde Henk Jumelet © Provincie Drenthe

De drie gedeputeerden waren met 45 ondernemers naar de grootste beurs op het gebied van biologische landbouw ter wereld afgereisd. De agrarische ondernemers werden vergezeld door mensen uit de bankwereld, de verwerkende industrie en coöperaties in de drie provincies.

In het onderzoek worden de consequenties in het milieu en de economie in kaart gebracht  als er sprake is van grootschalige omschakeling naar biologische landbouw. Onderwerpen als opbrengst, werkgelegenheid, landschap en milieu- en economische prestaties worden naast elkaar gezet. De uitkomsten daarvan willen de provincies delen met de sector.

Alle drie gedeputeerden verwachten dat biologische landbouw mondiaal gezien een groeiende sector blijft. De komende jaren zullen, zo is de verwachting, meer boeren voor deze methode kiezen, ook in het Noorden. Het is echter nog niet duidelijk wat zo’n bredere overgang naar biologische landbouw de samenleving als geheel zal brengen.

Er wordt verondersteld dat biologische landbouw betere resultaten op milieugebied heeft dan niet-biologische systemen. Biologische landbouw wordt echter ook geassocieerd met lagere opbrengsten. De groei van de biologische landbouw leidt mogelijk tot banenverlies in andere sectoren, zoals bij toeleveranciers of de voedselverwerkende industrie.

”Dat pakt mogelijk nadelig uit voor de veerkracht van de economie in de drie noordelijke provincies en de leefbaarheid op het platteland. Het biedt echter ook kansen voor nieuwe vormen van werkgelegenheid, die in het onderzoek naar voren zullen komen”, aldus de noordelijke gedeputeerden.

♥ Wacht niet af. Verdeel een groots plan in kleine stappen en zet de eerste stap nu. (Indira Gandhi) Bron: dagelijksegedachte.net

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *