Langs het fietspad in het Havenkwartier van het Groningse Blauwestad komt een slimme bank; op deze bank kun je niet alleen uitrusten, maar ook elektrische apparaten opladen of aansluiten. De multifunctionele bank, met de naam STOPcontact, krijgt de stroom aangeleverd via zonnepanelen in het fietspad.

Voorlopig gaat het om een proef. Wanneer de bank bevalt, wordt het project uitgebreid naar andere delen van de provincie Groningen.

De bank heeft vier stopcontacten; voorbijgangers kunnen er bijvoorbeeld hun smartphone, tablet of elektrische fiets opladen. De stroom die de bank krijgt aangeleverd via zonnepanelen, wordt opgeslagen in twee zeezoutaccu’s; deze zitten verpakt in een zuil naast de bank. Ook heeft de bank een usb-poort en een digitaal scherm met informatie over het project en de omgeving. Bovendien heeft de bank een fietsenrek.

Zo gaat het STOPcontact eruit zien. © Provincie Groningen
Zo gaat het STOPcontact eruit zien. © Provincie Groningen

De bank is een combinatie van vier losse producten van vier afzonderlijke bedrijven; samen met de provincie Groningen ontwikkelden ze het STOPcontact. Op dit moment bouwen deze bedrijven samen aan het eerste exemplaar.

SolaRoadKit levert de zonnepanelen in het wegdek van het fietspad, Dr. Ten is de producent van de zoutaccu’s en deFine-i levert de techniek om de onderdelen met elkaar te verbinden. Het ontwerp van de bank is gemaakt door Gerard de Hoop en Volken de Vlas. In april moet de bank in het Havenkwartier staan.

”Projecten waarbij op een duurzame manier energie wordt opgewekt, opgeslagen en hergebruikt, krijgen het keurmerk ‘slim en groen.’ We willen als provincie de mobiliteit en infrastructuur, en het onderhoud ervan, duurzamer en slimmer maken. Ook het STOPcontact is een ‘slim en groen’ project”, legt een woordvoerster van de provincie Groningen uit.

♥ Vaak moet er iets gebeuren, voordat er iets gebeurt. (Johan Cruijff) Bron: dagelijksegedachte.net

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *