Particuliere huiseigenaren in Overijssel kunnen een abonnement nemen op energiebesparende maatregelen in hun huis. De huiseigenaren hoeven daardoor vooraf geen eigen spaargeld in energiebesparing (isolatie) of energieopwekking (zonnepanelen, warmtepomp) te steken of daarvoor geld te lenen. Deze energiebesparing via abonnement is een proef.

Deelnemers betalen per maand met een abonnement via een centrale organisatie aan de bedrijven die de voorzieningen aanleggen. Ze kunnen het abonnementsgeld betalen omdat hun energierekening daalt en hebben de garantie dat ze op energie besparen.

Investeren in energie besparen zonder eigen geld als proef.
Investeren in energie besparen zonder eigen geld als proef.

Aan de proef kunnen zeshonderd huiseigenaren in Overijssel meedoen. Het is een uitbreiding van een eerder experiment met twintig huizen in Deventer. Over het abonnement voor energiebesparing is een zogenaamde City Deal gesloten tussen de provincie Overijssel, de gemeenten, het Energiefonds Overijssel, het bedrijfsleven en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Op het abonnement komt een keurmerk dat een goede uitvoering en financiering moet garanderen. Het is de bedoeling dat bedrijven in de rest van Nederland de aanpak met een vorm van een abonnement overnemen.

”Na afloop van de abonnementsperiode (10, 15 of 20 jaar) blijven de energievoorzieningen eigendom van de huiseigenaar”, zo laat het ministerie van Binnenlandse Zaken weten. ”Niet alleen verbruikt de eigenaar minder energie en heeft hij/zij meer wooncomfort, het huis is ook meer waard. Bij verhuizing voor afloop van de abonnementsperiode moeten de nog komende termijnen betaald worden. Een optie die nog wordt bekeken is de mogelijkheid om het abonnement bij verhuizing over te dragen aan de nieuwe eigenaar.”

♥ Alvorens je te beklagen, is het nuttig jezelf deze vraag te stellen: zou ik een ander willen zijn? (Godfried Bomans) Bron: dagelijksegedachte.net

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *