De gemeente Utrecht gaat grondstoffen zoveel mogelijk opnieuw gebruiken; ze tekende daarvoor, samen met enkele tientallen andere partijen, het nationaal grondstoffenakkoord.

In dit akkoord staan afspraken over het hergebruik van grondstoffen in onder meer bouw en de industrie, maar ook van bijvoorbeeld consumptiegoederen en voedsel. Hierdoor komt er minder afval en worden afgedankte materialen vaker als waardevolle grondstof opnieuw gebruikt.

Wethouder Van Hooijdonk: ''We maken samen werk van een circulaire economie.'' © Gemeente Utrecht
Wethouder Van Hooijdonk: ”We maken samen werk van een circulaire economie.” © Gemeente Utrecht

Wethouder Lot van Hooijdonk (van Milieu en Duurzaamheid): ”Veel Utrechtse bedrijven nemen al het initiatief om grondstoffen te hergebruiken. Met dit grondstoffenakkoord gaan we samen werk maken van een circulaire economie. Als snelst groeiende stad van Nederland wil Utrecht in 2050 volledig circulair zijn. Dat levert de stad ook extra werkgelegenheid en innovatie op.”

Utrecht groeit in 2028 naar 400.000 inwoners. Daardoor groeit ook de vraag naar grondstoffen voor de productie van nieuwe spullen, gebouwen en wegen. ”In Utrecht zamelden we in 2015 per inwoner 243 kilo restafval in; ongeveer 85 procent van het huishoudelijk afval dat nu wordt verbrand, zou nog bruikbaar zijn geweest als grondstof voor nieuwe producten”, legt Van Hooijdonk uit.

Een voorbeeld van het hergebruik van grondstoffen is de nieuwe fietsroute door de Cremerstraat met duurzaam asfalt. De onderste laag bestaat volledig uit gerecycled asfalt dat geschikt is om opnieuw te gebruiken. Op die manier is de milieubelasting van de productie en aanleg van de fietsstraat 68 procent lager dan bij standaard asfalt.

♥ Maak je geen zorgen. Maak plannen. (Winston Churchill) Bron: dagelijksegedachte.net

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *