Na vijftien jaar is de Bob-campagne, ‘alcohol en verkeer gaan niet samen’, een begrip geworden; het aantal overtreders is meer dan gehalveerd. Tijd dus om een aantal Bobs in Nederland in het zonnetje te zetten onder het motto ‘Douwe Bob geeft een rondje voor vijftien jaar Bob.’

De zanger Douwe Bob doet via zijn Facebookpagina een oproep om de top 3 van je favoriete muzieknummers van de afgelopen vijftien jaar door te geven. Dat kan via de site 15jaarbob.nl. De negen leukste krijgen een muzikale achterbanksessie van de zanger. De sessies zijn online live te volgen op 10, 17 en 24 februari.

Minister Melanie Schultz van Haegen: ”Dankzij de Bobs komen vele mensen veilig thuis, al vijftien jaar. Daarom willen we Bob bedanken. Mooi dat Douwe Bob negen van hen trakteert op een muzikale achterbanksessie.”

Minister Melanie Schultz van Haegen: ''Dankzij de Bobs komen vele mensen veilig thuis.''
Minister Melanie Schultz van Haegen: ”Dankzij de Bobs komen vele mensen veilig thuis.”

Nederland begon eind 2011 met de campagne onder de slogan ‘Bob jij of Bob ik?’ De vraag was destijds zo populair, dat deze in de Dikke van Dale werd opgenomen. Sinds de introductie van de campagne weet vrijwel iedereen dat een echte Bob geen alcohol drinkt, als hij/zij nog moet rijden.

Dat deze boodschap bij automobilisten is aangekomen, is terug te zien in de cijfers: in 2002 had nog 4 procent van de gecontroleerde automobilisten een te hoog promillage (meer dan 0,5 promille); dit percentage is in 2015 gezakt tot 1,7 promille, gemeten in de weekendnachten.

Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu werkt voor de Bob-campagne samen met provincies, gemeenten, Veilig Verkeer Nederland, NOC*NSF, de Stichting Verantwoord Alcoholgebruik, TeamAlert, de politie en het Openbaar Ministerie. De huidige campagne ‘Ben je Bob, zeg het hardop’ loopt tot half maart.

bobHet ministerie en zijn partners blijven zich inzetten voor de bestrijding van alcohol in het verkeer. Behalve de Bob-campagne zijn handhaving en educatieve maatregelen door het CBR belangrijke manieren om hieraan bij te dragen.

Drankrijders worden streng aangepakt; dat kan variëren van een geldboete tussen de driehonderd en zeshondervijftig euro of een ontzegging van de rijbevoegdheid.

Wie binnen vijf jaar voor een tweede keer wordt veroordeeld voor rijden onder invloed van alcohol met 1,3 promille of hoger, moet zijn rijbewijs inleveren.Bovendien kunnen overtreders worden verplicht tot het volgen van een cursus. Wanneer uit onderzoek blijkt dat iemand een alcoholverslaving heeft, wordt het rijbewijs ingetrokken.

♥ Ieder mens die wat heeft bereikt in het leven zal zeggen: ‘Mijn leven veranderde toen ik begon te geloven in mezelf.’ (Robert H. Schuller) Bron: dagelijksegedachte.net

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *